Összehangolt támadás a külképviseletek ellen Kabulban, hatan meghaltak

Vágólapra másolva!
Több bombatámadás rázta meg Kabul központját, tűz alá vették az Egyesült Államok nagykövetségét és a nemzetközi erők főhadiszállását is. A támadásért, amelyben hatan meghaltak, a tálibok vállalták a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb hat nagy erejű robbanás rázta meg Kabult az afgán főváros diplomatanegyede közelében, a detonációk közben fegyverek ropogása is hallatszott. A Reuters hírügynökség úgy tudja, a támadásban legkevesebb hatan meghaltak, tizenöten megsérültek. A merényletek áldozatai többségében civilek, de a belügyminisztérium közlése szerint két támadó is életét veszítette.

A hatóságok lezárták az amerikai nagykövetség és más országok külképviseletei környékén lévő utcákat. Ezután nem sokkal Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő az AFP-nek küldött sms-üzenetben közölte, hogy az iszlamista szervezet indított öngyilkos támadást külföldi és afgán hírszerző szolgálatok irodái ellen. Egy nyugati katonai forrás szerint a NATO kabuli főhadiszállása ellen követtek el merényletet. Az afgán főváros diplomatanegyedére két rakétát is kilőttek, az egyik egy üres iskolabuszt talált el. A támadók elfoglaltak egy közelben lévő épületet, és állításuk szerint a fegyvereseik gránátokkal és AK-47-esekkel vannak felszerelkezve. Az épület felett két NATO-helikopter köröz - írja a Reuters.

A BBC brit közszolgálati hírügynökség kabuli tudósítója szerint összehangolt támadás történt, amelyben több öngyilkos merénylő is részt vett. Több támadó a környékre jó rálátást biztosító közeli épületben húzódott meg, és onnan irányítja az akciót.

"A Kabul szívében kedden elkövetett terrorcselekmények nem akadályozzák az "átmenetet", amelynek értelmében a NATO 2014-ig átadja a felelősséget a biztonság fenntartásáért az afgán erőknek - jelentette ki az eset kapcsán Hamid Karzai afgán elnök. A támadás a főváros legbiztonságosabb negyedében történt, a hatóságok lezárták az amerikai nagykövetség és más országok külképviseletei környékén lévő utakat.

Néhány héttel ezelőtt öngyilkos merénylők megtámadták a British Council Kabulban található irodáját, akkor nyolc ember halt meg.

Hillary Clinton szerint a mostanihoz hasonló támadások nem félemlítik meg azokat, akik nap mint nap azért dolgoznak afgán kollégáikkal, hogy az afgán emberek élete könnyebb legyen. "Minden szükséges intézkedést megteszünk nemcsak az embereink biztonsága érdekében, hanem a térség biztonságáért és azért, hogy akik ezt a támadást elkövették, megbűnhődjenek" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter.