Közel negyven ember halt meg a szombati jemeni összecsapásokban

Vágólapra másolva!
A jemeni elnök visszatérése után kiújultak az összecsapások az államfő lemondásáért tüntetők, az ellenzéket támogató katonák és a kormányerők között. A fővárosban zajló szombati harcokban a tömegbe lőttek, és rakétákat dobtak a város központi terére, közel negyvenen haltak meg. Egy embert az egyik szemtanú szerint a nyílt utcán, sétálás közben lőttek agyon a kormányerők.
Vágólapra másolva!

Több tucat ember halt meg szombaton Jemen fővárosában, amikor a tüntetők utcára vonulása után a kormány gárdistái összecsaptak az ellenzéket támogató jemeni katonákkal. Legkevesebb 26 tüntetőt a biztonsági erők lőttek le, a főváros, Szanaa központi terére pedig rakétákat dobtak - írja a CNN a helyi médiára hivatkozva. A sérültek száma meghaladja az ötvenet.

Tizenkét disszidens katona meghalt, 112-en pedig megsérültek, amikor a kormány erői egy páncélos osztagra támadtak - közölte a disszidensek szóvivője. "A sebesültek közül sokan kritikus állapotban vannak" - mondta az ellenzék egyik szóvivője. A republikánus gárdisták Taiz városában is támadtak: az egyik szemtanú szerint a biztonsági erők lelőttek egy embert szombat este, amikor az a város egyik utcáján, egyedül sétált.

Az összecsapások az után újultak ki, hogy a jemeni elnök, Ali Abdalláh Száleh három hónapos szaúd-arábiai gyógykezelése után visszatért Jemenbe. Az államfő - több más vezetővel együtt - súlyosan megsebesült az ellene június 3-án végrehajtott merényletben. Szanaai palotáját érte támadás. Két hónapon át egy rijádi katonai kórházban ápolták, majd még egy hónapig Szaúd-Arábiában lábadozott. Jemenben már csaknem nyolc hónapja tartanak a zavargások.

Az ellenzék az államfő távozását követeli, a 33 éve hatalmon lévő Száleh azonban nem hajlandó megválni tisztségétől annak ellenére sem, hogy számos ország nyomást gyakorol rá. Jemen arab szomszédainak javaslata értelmében, amelyet az Egyesült Államok is támogat, Száleh büntetlensége fejében lemondana posztjáról. A hatalmat az alelnök venné át és gyakorolná mindaddig, amíg új választásokat írnak ki az Arab-félsziget déli részén elterülő szegény országban.

A BBC brit közszolgálati médium a térség szakértőire hivatkozva korábban azt írta, az elnök visszatérésével fennáll a polgárháború kitörésének veszélye. A tüntetések egyik szervezője is elismerte, hogy erősödhet az erőszak az országban, de a tüntetők azt akarják, hogy az elnököt a hazájában állítsák bíróság elé. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay arra figyelmeztetett, hogy Jemen veszélyes keresztúthoz érkezett.