"Rögvest el kellene fogadniuk" - 450 milliárd dollárt költene új munkahelyekre Obama

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a kongresszus ülésén jelenti be Barack Obama amerikai elnök munkahelyteremtő csomagjának részleteit. Nagy rajta a nyomás a rendkívül magas amerikai munkanélküliség, a politikai megosztottság miatt, és azért is, mert az amerikaiak egyre kisebb része hiszi el, hogy az Obama-kormány képes úrrá lenni a gazdasági lassuláson.
Vágólapra másolva!

Óriási léptékű, mintegy 450 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagot jelentett be az amerikai kongresszus előtt Barack Obama amerikai elnök. A csomaggal több millió amerikait vezetne vissza a munka világába, több különböző eszközzel: például nagyarányú adócsökkentésekkel, melyekkel Obama szerint a munkaadók és a munkavállalók is jól járnának. Egy átlagos család zsebében évente 15 ezer dollárral több pénz marad - ígérte Obama. Jelentős kedvezményt kapnak majd azok a munkaadók, akik 6 hónapnál régebben állást kereső embereket vesznek fel, tovább kapják a segélyt azok, akik hosszú ideje nem tudnak elhelyezkedni.

A terv másik része, hogy az amerikai állam nagy lépétékű közlekedésfejlesztési programokat indít, "amilyen gyorsan csak lehet", azért, hogy az emberek mielőbb újra "dolgozhassanak Amerikai újjáépítésén". Több ezer közlekedési projektről van szó Obama szerint. Ezen kívül a terv mintegy 35 ezer iskolaépület felújítását tűzi ki célul.

Az elnök közölte azt is, hogy a közeljövőben egy, az eddigi terveknél "ambiciózusabb" deficit tervet mutat majd be - azazaz eddigi hiánycsökkentési tervekhez képest további takarékosságra, kiadáscsökkentésre lehet számítani. Ennek részleteiről nem beszélt, csak annyit mondott, hogy a terv fedezni fogja a munkahelyteremtő csomag költségeit is.

Mintegy félórás beszéde alatt többször állva tapsolták a képviselők az elnököt, aki azzal vezette be mondandóját: az amerikaiak azt várják a politikusoktól, hogy "be tudjuk-e fejezni a cirkuszt, és végre helyrerakni a gazdaságot". Obama azt mondta, a kezében lévő csomagban csupa olyan elem van, amelyet a demokraták és a republikánusok is támogatni tudnak. Azt mondta, a kormánya által kidolgozott lépések képesek a változást elindítani. "American Jobs Act a neve. Most azonnal el kellene fogadniuk" - fogalmazott, utóbbi fordulatra többször visszatérve a beszédében.

Kulcskérdés a munkanélküliség

A szorongatott helyzetben levő Obama csütörtökön újra azt teszi, ami jól megy neki: beszédet mond - írta a beszédről szóló előzetes cikkében a Washington Post. Mivel az elnök jó szónok, stábja abban bízott, hogy így könnyebben támogatást nyerhet régóta várt munkaügyi csomagjához.

A munkahelyteremtés az amerikai gazdaság egyik legsürgetőbb kérdése, mivel a munkanélküliség 9 százalék fölé kúszott, és az elemzések szerint ez a legfontosabb oka annak, hogy az amerikai gazdaság nem tud magához térni, hiszen a növekedés kulcsának tartott belső fogyasztás a foglalkoztatottság emelése nélkül számottevően nem élénkíthető.

A probléma rontja Obama újraválasztási esélyeit is. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés eredménye - melyet a Washington Post és az ABC News közösen készíttetett - azt jelzi, hogy jelentősen romlott az Obama-kormányzat gazdasági teljesítményének megítélése az Egyesült Államokban. A megkérdezettek mindössze 43 százaléka mondta azt, hogy a kormányzat összességében jól teljesít, ami a ciklusban mért leggyengébb adat, miközben 53 százalék mondta, hogy rosszul, ami a legmagasabb mértékű elutasítást jelenti Obama megválasztása óta. A felmérés szerint Obama gazdasági programjára 17 százalék mondta, hogy az javít a helyzeten, 34 százalék szerint ront, 47 százalék pedig úgy véli, nem változtat rajta.

A Washington Post emellett csütörtökön arra is felhívta a figyelmet, hogy Obama a megválasztása utáni első kongresszusi beszédében is azt mondta, "itt az ideje, hogy nekiugorjunk a munkahelyteremtésnek", márpedig lassan a ciklusa végére ér. Ráadásul a republikánusok várhatóan elutasítóak lesznek az elnök terveivel szemben, több képviselő feltehetően távol marad az ülésteremtől a beszéd alatt. Miközben a lap szerint Obama gyakran sikeresen használta szónoki tehetségét arra, hogy kimásszon a gödörből, most ennél többre lehet szükség, az elnöknek tényleg újat kell mondania.

A lap arra számít, hogy Obama megpróbálja majd megváltoztatni azt a róla kialakult képet, hogy gyenge és erélytelen vezető. Ennek a törekvésének nem tett jót a demokraták és a republikánusok közötti nyári háború az amerikai adósságplafon megemelése körül - amelynek egyedülálló módon leminősítés lett a vége -, amelynek több próbálkozása ellenére hasztalanul próbált véget vetni Obama.