Megkegyelmezett a korbácsolásra ítélt nőnek a szaúdi király

Vágólapra másolva!
A harmincéves Saima Dzsasztainát azért ítélték tíz korbácsütésre Szaúd-Arábiában, mert autót vezetett. Az ultrakonzervatív országban a nőknek tilos autót vezetni, de eddig senkit nem ítéltek korbácsolásra a szabály megszegéséért.
Vágólapra másolva!

Elengedte a szaúdi király annak a nőnek a büntetését, akit tíz korbácsütésre ítéltek az arab országban, mert autót vezetett - számolt be internetes oldalán a Guardian című brit napilap. A harmincéves Saima Dzsasztaina volt az első olyan nő Szaúd-Arábiában, akit tényleges büntetésre ítéltek a női autóvezetési tilalom megszegéséért.

Az ítélet előtt két nappal a reformernek tartott Abdalláh király választójog és választhatóság lehetőségét ígérte a nőknek a négy év múlva esedékes önkormányzati választásokra.

A király döntése után az egyik szaúdi herceg felesége a Twitteren azt írta: "Hála istennek eltörölték Saima büntetését. Köszönöm szeretett királyunknak. Biztos vagyok benne, hogy minden szaúdi nő örül ennek, én nagyon."

A hercegné később hozzátette, hogy ő és férje beszéltek a korbácsolásra ítélt nővel, aki elmondta nekik, hogy megkönnyebbült a király döntése után.

Saima Dzsasztainát a héten ítélték tíz korbácsütésre tiltott autóvezetésért, de a nő fellebbezett a döntés ellen. Az ultrakonzervatív muszlim országban a nőkre vonatkozóan régóta fennálló - a hagyományokból eredő - autóvezetési tilalom megsértése esetén az ügy általában úgy zárul, hogy a jogsértő írásban megfogadja: a jövőben nem ül volán mögé.

A szaúdi nők júniusban kampányt indítottak a világon egyedülállónak számító korlátozás feloldására, és azóta egyre több nő dacol a tilalommal.