Még 900 ezren áram nélkül egy héttel az Irene után

Vágólapra másolva!
Akadozik az áram- és vízellátás egy héttel az Irene hurrikán elvonulása után az Egyesült Államok több államában is. Vermontban még mindig járhatatlanok az utak.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy héttel az Irene hurrikán elvonulása után, pénteki becslések szerint 895 ezer fogyasztónak még mindig nem állították helyre az áramellátását az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A legsúlyosabb helyzetben 9,6 millió ember volt elvágva a villamosenergia-szolgáltatástól. Rhode Island államban egy helyi szenátor vizsgálatot sürgetett, Massachusettsben pedig a jövő héten törvénytervezetet készülnek beterjeszteni, amely arra kötelezné az áramszolgáltatókat, hogy kétnapi kártérítést fizessen minden nap áramszünet után. Sok háztartásban nincs vízellátás sem, mert a szivattyúk is villanyüzemeltetésűek.

A New York állambeli Long Islanden az önkormányzat ingyenes zuhanyt és filmvetítést biztosít a bajba jutottak számára. Az üzemzavar elhárításán a helyi erők mellett az ország belsejéből, így Kansas és Idaho államból érkezett szakemberek dolgoznak.

Az utóbb trópusi viharrá szelídült Irene útja 13 amerikai államot érintett, legkevesebb 46-an haltak meg a viharban. Vermontban, ahol az utak nagy részét még mindig nem sikerült járhatóvá tenni, a Nemzeti Gárda légi úton szállított a rászorulóknak vizet, élelmet és a legszükségesebb használati tárgyakat.

e

Forrás: AFP/Getty/Patrick Smith
Forrás: AFP/Getty/Patrick Smith

Nézzen képeket az Irene hurrikán pusztításáról a fotóra kattintva!