Lekörözte egy tunéziai az öntudatos európai kalózokat

Kalózpártok, Kalóz Párt Németországban, Berlin, Spree
Vágólapra másolva!
Folyamatosan alakulnak a magukat kalózoknak nevező, a szerzői jogok megváltoztatásáért és az internetes szabadságért kampányoló politikai pátok világszerte. A legnagyobb sikereket a svéd és a német kalózpártok érték el, a legmagasabb pozícióig mégis egy afrikai tüntető tudott eljutni eddig.
Vágólapra másolva!

"Cool" - így reagált Sebastian Nerz, a Német Kalózpárt vezetője arra, hogy múlt hét vasárnap a párt bejutott a berlini tartományi parlamentbe. A német internetes kalózok pártja mintegy tizenöt képviselői helyet szerzett a berlini parlamentben a választáson. A parlamentbe jutáshoz a pártnak ötszázalékos támogatottságot kellett volna szereznie, de 8,9 százalékot ért el.

2006 óta világszerte folyamatosan jegyzik be a kalózpártokat, amelyek már egy nemzetközi kapcsolattartó szervezettel is rendelkeznek. A német Spiegel szerint a győzelem messze felülmúlta a várakozásokat, a vasárnapi választások estéjén tartott ünnepségen pedig az egyik újonnan megválasztott képviselő is hihetetlennek nevezte az eredményt. A párt Berlinben jobb eredményt ért el, mint a kisebbik német kormánypárt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP).

Az [origo] utánajárt annak, hogy mik a szándékaik a kalózpártoknak, kik a tagjaik és milyen eredményeket értek el az elmúlt években világszerte.

A magyarok a svédektől tanultak

Az első kalózpártot Svédországban jegyezték be 2006-ban, azóta azonban megsokasodtak a hasonló nevű szerveződések. A 2010-ben a kalózpártok létrehoztak egy nemzetközi szervezetet is, a PPI Internationalt, amelynek az a feladaa, hogy a különböző országokban alakult pártok között közvetítsen. A szervezet honlapja szerint jelenleg 61 kalózpárt létezik világszerte, bár nem mindegyik van hivatalosan is regisztrálva.

A szervezet saját Wikipédia-honlapja szerint ezeknek a nagy része vagy semmilyen döntéshozói szervezetbe nem volt képes bejutni eddig, vagy csupán önkormányzati képviselőik vannak. A legrégebbi kalózpárt, a svéd, azonban komoly politikai erő, 2009-ben váratlanul az Európai Parlamentbe is bejutott.

A svéd kalózpárt 2009-ben a harmadik legnagyobb parlamenten kívüli politikai szervezet volt Svédországban, és ennek a pártnak a mintájára alapították a kalózpártokat szerte a világban. A svéd párt tagjainak létszámára jelentős hatással volt, amikor a bíróság első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Pirate Bay letöltőoldal működtetőit. Az ítélethozatal előtt a kalózpárt mintegy tizenötezer taggal rendelkezett, az ítélethozatal napján támogatóinak száma háromezerrel emelkedett, egy héttel később pedig már mintegy negyvenezer tagja volt. (A Pirate Bay elleni eljárásról bővebben itt olvashat)

Forrás: AFP/Fredrik Persson

Mindezt annak ellenére sikerült a pártnak elérnie, hogy bevallottan csupán három téma szerepel a programjukban: a szerzői jogi törvény és a szabadalmi rendszer reformja, valamint a magánszféra tiszteletben tartása. Eltörölnék a szerzői jog egyik alaptételét, amely garantálja a jogtulajdonosnak, hogy a szerző halálát követő hetven évig még anyagi haszna származhasson egy műből. A svéd kalózpárt ezt radikálisan megváltoztatná: a kereskedelmi jog elévülését leszorítaná öt évre és nem a szerző haláltól, hanem a mű megjelenésétől kezdené a számolást. Betiltanák másolásvédelmi technológiák (DRM, digital rights management) alkalmazását is, amelyekkel a gyártók megakadályozhatják vagy korlátozhatják zenéik, filmjeik vagy szoftvereik másolhatóságát.

A kalózpárt 2010-ben rosszul szerepelt a svéd parlamenti választásokon, mindössze a szavazatok egy százalékát szerezte meg. Rick Falkvinge, a párt vezetője akkor azzal magyarázta a kudarcot, hogy a választás fő témái között nem szerepeltek a kalózpárt által fontosnak tartott kérdések.

Bár Magyarországon hivatalosan nem alakult kalózpárt, de indult egy kalozpart.org című blog, amely folyamatosan beszámol a külföldi kalózpártok működéséről, és amelynek politikai támogatója az LMP. A blog a svéd kalózpárthoz hasonló elveket vall. A szerzői jogi oltalmat például szintén hetvenről öt évre csökkentenék, ezzel azonban az [origo] által korábban megkérdezett szakértő szerint a magyar művészekkel szúrnának ki. Minderről bővebben itt olvashat.

Amatőr hibák

A Spiegel szerint a svéd és a német kalózpárt szavazóinak többsége is fiatal. A lap szerint a svéd kalózpárt többnyire a 30 év alatti férfiak körében népszerű, a német párt legtöbb szavazója pedig azok közül került ki, akik még sohasem választottak. Mindezek mellett a német kalózok egy felmérés szerint sok szavazatot elcsakliztak a nagyobb pártoktól is.

"Nem muszáj kockának lenni" - mondta a Spiegelnek a német kalózpárt egyetlen női képviselője, Susanne Graf, arra kérdésre, hogyan lehet bekerülni a párt belső köreibe. A tizenkilenc éves, újonnan megválasztott képviselő szerint elég tudni, hogyan működik egy számítógép és hogyan kell kezelni az egeret és a billentyűzetet. Graf a főiskola mellette vállalta be a képviselőséget, egy másik frakciótag pedig a vegetáriánus kávézóját fogja otthagyni a tartományi parlamentért.

"Amatőrök vagyunk, hasztalan lenne tagadni" - mondta Andreas Baum listavezető, akinek még a sajtófőnöke sem tudta a mobiltelefonszámát a választások megnyerése után. A párt a Spiegel szerint majdhogynem pórul járt, ugyanis annyira nem voltak felkészülve a váratlan sikerre, hogy mindössze tizenöt listás jelöltet állítottak ki. A német szabályozás szerint nem lehet utólag jelölteket állítani, tehát ha a végül tizenöt mandátumot szerző párt egy kicsit is jobban szerepelt volna, akkor üresen kellett volna hagyniuk parlamenti helyeket.

"Alapvetően transzparenciát, a polgári és részvételi jogok erősítését követeljük" - mondta a párt fő témáiról Graf. A német kalózpártnak valóban szerteágazóbbak a törekvései, mint a svéd partnerpártnak, a Spiegel szerint a németek már nem kizárólag az internetes szabadságjogokra fókuszálnak, hanem ingyenes tömegközlekedést, a minimálbér garantálását és a tanár-diák arány megváltoztatását is követelik.

Forrás: AFP/Hannibal Hanschke

Az oroszokat nem veszik komolyan

Magyarország szomszédai közül egyedül az osztrák és a cseh kalózpárt van hivatalosan is bejegyezve. A svédektől eltérően a csehek nem az ingyenes fájlcserékért kívánnak küzdeni, hanem azért, hogy a fájlcserélés olcsóbb és egyszerűbb legyen. A cseh pártnak egyelőre önkormányzati képviselőik vannak.

A brit kalózpárt bár be van jegyezve, nem tudott tartós sikereket elérni. A 2009-es regisztráció után azt tervezték, hogy tagok toborzásával és a bevételeik növelésével majd mandátumot harcolhatnak ki maguknak a brit parlamenti választásokon, ám ez nem történt meg, így jelenleg egy képviselőjük sincs. A párt áprilisban a skót parlamenti választáson is próbálkozott, de nem járt sikerrel. Többek között azzal érveltek, hogy az olyan általuk felkarolt ügyeket, mint például a szerzői és szabadalmi jogok, a nagyobb pártok teljes mértékben figyelmen kívül hagyják, és így azok "hatalmas, speciális érdeklődésű lobbicsoportok" kezében maradnak.

Az EU keleti szomszédságában is létrehoztak kalózpártokat, például Kazahsztánban vagy Oroszországban. Az orosz kalózpárt vezetője, Stanislav Sakirov csütörtökön jelentette be, hogy fellépnek az illegális letöltések ellen, és boldogan fizetnének a tartalmakért egy olyan rendszerben, amely "egyszerű, kényelmes és méltányos".

Az orosz kalózpárt többek között arra szeretné rávenni az államot, hogy szüntessék meg a szerzői jogok megsértése miatt induló büntetőjogi eljárásokat. Úgy tűnik azonban, hogy az állam nem veszi komolyan a pártot. Az orosz igazságügyi minisztérium ugyanis azzal az indokkal utasította vissza a párt bejegyzését, hogy a "kalóz" kifejezés a büntetőtörvénykönyv egyik cikkelye szerint "támadás egy hajó vagy egy csónak ellen".

Van azonban olyan kalózpárt is, amelynek az egyik tagja egészen a miniszteri pozícióig jutott. A 2010-ben alakult tunéziai kalózpárt aktív részese volt a 2011 tavaszán zajló felkeléseknek. A párt több tagját is őrizetbe vették a zavargások során, köztük Slim Amamou bloggert is. Azonban miután Ben Ali elnök elhagyta az országot, a demokráciapárti blogger is helyet kapott a tunéziai kormányban, mint sport- és ifjúsági miniszter. Ezzel ő lett az első kalózpárti politikus, aki kormányzati pozíciót kapott.

A név a siker kovácsa

A Guardian című brit napilap szerint a német kalózpárt váratlan sikere után felmerül a kérdés, hogy ez csak egy felvillanás volt, vagy egy hosszú távú politikai változás kezdődött. Az újság szerint a válasz nagyban függ a választási rendszertől. Németországban például arányos a választási rendszer, azaz az ötszázalékos bejutási küszöb megugrása után jár az állami támogatás és a képviselői mandátumok is, így a kisebb pártok is hatással lehetnek a politikára.

"Tehát ami megtörtént Berlinben, az itt biztosan nem történhet meg" - írja az angol lap. Nagy-Britanniában ugyanis nincsenek sem kompenzációs, sem területi listák, a választók csak egyéni jelöltekre szavazhatnak, így azok a szavazatok, amelyeket az adott párt az adott egyéni választókerületben nem tud képviselői mandátumra váltani, elvesznek. Ez a rendszer, a vegyes német vagy éppen magyar modelltől eltérően megnehezíti a kisebb támogatottságú pártok bekerülését a parlamentbe.

"Az a név, hogy kalózpárt, egy kicsit idétlenül hangzik elsőre" - mondta Christian Engstrom svéd EP-képviselő. "Azonban mindenkinek jelent valamit" - tette hozzá. Egyik képviselőtársa szerint a "kalóz" egy kifejezés, amelyet a zeneiparban használnak arra a célra, hogy az embereket vadnak és rossznak tüntessék fel. "Azzal, hogy ezt a kifejezést pozitívvá formáljuk, jól bemutatunk nekik" - mondta.

A választási sikerekben szerepe lehet a szokatlan elnevezésnek. Az Economist bloggere szerint a kalózpártok viszonylagos sikere az "inspiráló" nevükből ered. Felteszi a kérdést: ha a párt neve például "Kampány a Szerzői Jogokért" vagy "Szabad Internet Szövetség" lett volna, akkor is ekkora médiafigyelmet ért volna el?