Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Naponta négy gyerek hal meg Szomáliában, mert nem kap elég ételt

Vágólapra másolva!
Több mint tízmillió kelet-afrikai van veszélyben a kialakult éhínség miatt, az ENSZ szerint Szomáliában a legrosszabb a helyzet, ahol már hivatalosan is az ország harmadában éheznek az emberek.
Vágólapra másolva!

Már Szomália hat régiójában hirdetett hivatalosan is éhínséget az ENSZ, a szervezet szerint szeptemberben tovább romolhat a helyzet a kelet-afrikai térségben. A BBC brit közszolgálati médium a nemzetközi szervezetre hivatkozva azt írta, már több tízezren vesztették életüket az aszály és a fegyveres konfliktusok miatt Szomáliában, az éhínség az ország harmadára kiterjed. Az ENSZ júliusban ismerte el először, hogy éhínség van az országban. Előtte 1992-ben volt utoljára hasonló a kelet-afrikai országban.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb aszálya csaknem tízmillió embert érint Kelet-Afrikában. Az éhínség elől több mint 150 ezer szomáliai menekült el a szomszédos Kenyába és Etiópiába.

Az aszály, a fegyveres konfliktusok és a szegénység miatt a gyerekek csaknem harminc százaléka alultáplált Szomáliában. Tízezer gyerekből naponta négy hal meg. Az ENSZ szerint az ország lakosságának - 3,7 millió embernek - csaknem a felét érinti a válság, a fegyveres konfliktus miatt pedig a segélyszervezetek nagyon nehezen tudják elérni az al-Sabab ellenőrzése alatt álló déli területeket. A világszervezet júliusban arra figyelmeztetett, hogy ha nem kezelik azonnal a helyzetet, az éhínség két hónapon belül a déli országrész mindegyik régiójára kiterjedhet a rossz termés és a fertőző járványok kitörése miatt.

Szomáliában húsz éve, a polgárháború 1991-es kitörése óta nincs nemzetközileg elismert, működőképes kormány. Az ország különböző részei vallási vagy más alapon szerveződő milíciák hatalmában vannak, a központi kormányzat csak az ország egy szeletét ellenőrzi. Az ország déli, jelenleg éhínség sújtotta részét az szélsőséges muszlim al-Sahab milícia uralja, amely korábban megtiltotta számos nemzetközi segélyszervezet tevékenységét. Az éhínség kialakulásáról itt olvashatja az [origo] összeállítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről