Egy újabb hangüzenet szerint gerillaharcot indít Kadhafi

Vágólapra másolva!
A megbuktatott líbiai vezető csütörtök késő este - néhány óra elteltével - ismét ellenállásra szólította híveit, ezúttal a városi gerillaharcra buzdítva őket.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi a damaszkuszi székhelyű ar-Rai televíziós csatornán keresztül küldött hangüzenetében közölte, hogy gerillaharcot indít a felkelők és a gyarmatosítók ellen.

"A cél az ellenség megölése ott, ahol van, legyen az líbiai vagy külföldi" - mondta Kadhafi, akinek hangja ezúttal nyugodtabbnak tűnt korábbi szónoklatainak túlfűtött hangvételénél. "A népi ellenállásnak minden egyes líbiai városban le kell győznie az ellenséget" - hangoztatta.

Arra szólította fel az összes líbiait, férfiakat és nőket egyaránt, hogy készüljenek fel az ellenállásra, "arra a hosszú háborúra, amely ránk vár". Azzal vádolta meg a NATO katonai műveletének résztvevőit, hogy szándékuk Líbia gyarmatosítása, olajkészletének megkaparintása. "Nem engedjük, hogy olajkútjaink és kikötőink ellenőrzésük alá kerüljenek" - fűzte hozzá. Azt akarják, hogy Líbia térdre kényszerüljön, "de mi nem hódolunk be, inkább a halált választjuk" - üzente híveinek a szökésben lévő ezredes.

Csütörtökön egy korábbi felvétel szerint Moammer Kadhafi azt üzente híveinek, hogy "legyen hosszú harc, borítsák be a lángok Líbiát!" Líbia megbuktatott vezetője szerint az őt támogató törzsek erősek, a NATO és a lázadók közt pedig ellentétek feszülnek.