Titkos ügynökök vitték el a szexrabszolgákról tudósító újságírót Kínában

Vágólapra másolva!
Államtitkok felfedése miatt őrizetbe vették Csi Hszü-kuangot, a Southern Metropolis Daily című kínai újság munkatársát, mert megírta, hogy  egy 34 éves volt tűzoltó hat nőt tartott fogva szexrabszolgaként, és kettőjüket meg is ölte.
Vágólapra másolva!

Az újságíró egy tévériporter meggyilkolásának ügyében vizsgálódott, amikor egy helyi rendőr elmesélte neki az egykori tűzoltó, Li Hao történetét. A 34 éves Li hat nőt tartott fogva több hónapig egy 20 négyzetméternél kisebb, két helyiségre osztott föld alatti barlangban, amelyet egy lakóépület általa bérelt pincéjéből ásott. A történtek idején az önkormányzat minőségfelügyeleti hivatalában dolgozó férfi megerőszakolta áldozatait, és közülük kettőt meg is ölt.

Az újságírót két héttel Li letartóztatása után titkos ügynökök őrizetbe vették, majd múlt csütörtöki kihallgatása után elengedték. Az újságíró ezután az üggyel kapcsolatos újabb cikkében azzal vádolta a Luojang város vezetőit, hogy szándékosan akarták eltussolni a csak kevesek által ismert bűntényt, mert az rontotta a település esélyeit a "Legcivilizáltabb város" cím elnyeréséért folyó nemzeti versenyben.

"Csak arra gondoltam, hogyan tehetném a lehető legpontosabbá történetemet és tudósíthatnám a nyilvánosságot a történtekről, de hamarosan rájöttem, hogy kihagytam a legfontosabbat: a hatalmat - írta Csi. - Mielőtt az igazság államtitokká válik, a nyilvánosság és én válaszokat követelünk."

A The New York Times beszámolója szerint egyébként hanyagság miatt négy rendőrt is felfüggesztettek a szexrabszolgákat fogva tartó férfi ügyében.