Az Egyesült Államok próbálja elzárni Kadhafi menekülési útvonalait

Vágólapra másolva!
Azonnal értesíteni kell az ENSZ-t, ha Moammer Kadhafi vagy bizonyos családtagjai megjelennek külföldön. Az Egyesült Államok külön figyelmeztette erre Nigert, amely azonban még nem döntött arról, hogy befogadja-e a volt líbiai vezetőt, ha beutazik az országba.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház óva intette Líbia szomszédait attól, hogy menedéket adjanak Moammer Kadhafi ezredesnek, akinek hollétéről egyébként továbbra is csak találgatások vannak. Jay Carney elnöki szóvivő közölte, hogy külön figyelmeztetést küldtek Nigernek, amelynek hosszú, ellenőrizetlen sivatagi határa van Líbiával. Az országba a héten már érkeztek líbiai menekültek, akiknek az ott tartózkodását Niger humanitárius alapon kezeli.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ENSZ megtiltotta Kadhafinak és bizonyos családtagjainak a külföldre utazást. Carney szerint azonnal értesíteni kell a világszervezetet, ha a tilalmi listán szereplő személyek közül valaki megjelenik külföldön.

A nigeri kormány szerdán hangsúlyozta, hogy Kadhafi nincs az ország területén. Az igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy Líbiából csak 14 személy érkezett három járművön, és nem egy kétszáz gépkocsiból álló konvoj, amelyről egyes keddi sajtóértesülések szóltak. A líbiaiaknak megtiltották, hogy a menedékjoggal ellentétes tevékenységet folytassanak. Kilétükről a kormány közleménye nem szól.

Niger külügyminisztere bejelentette, hogy az ország nem zárhatja le a határát Líbiával csak azért, hogy ezzel megakadályozza Kadhafi szökését délre. Mohamed Bazoum a BBC brit közszolgálati médiumnak megerősítette, hogy a líbiai vezető nem lépte át a határt és nem is kérelmezte ezt. A líbiai átmeneti hatóságok Niger segítségét kérték Kadhafi menekülésének megakadályozására.

Bazoum közölte, Niger egyelőre még nem döntötte el, hogy befogadja-e Kadhafit, ha a volt líbiai vezető megpróbálja átlépni a határt, vagy átadja-e a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Az már biztos, hogy Burkina Fasóba nem mehet Kadhafi, a nyugat-afrikai ország ugyanis teljességgel kizárta annak a lehetőségét, hogy menedékjogot adjon neki.