Lincselésnek nevezte az ellene folyó pert a volt ukrán kormányfő

Vágólapra másolva!
Hét év börtönt kért az ügyész Julija Timosenko volt ukrán kormányfőre, Timosenko szerint ügyét meghamisították, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy 2009-ben Ukrajnára nézve hátrányos gázszállítási szerződést kötött volna Oroszországgal.
Vágólapra másolva!

"A lincselés klasszikus esetének" nevezte csütörtökön az ellene indított pert a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, ellenzéki vezető. Perének végén, amelyben az ügyész hétévi börtönbüntetés kiszabását kérte a volt miniszterelnökre, Timosenko kijelentette: "Már meg kellett volna hozniuk a felmentő ítéletet, és véget kellett volna vetniük Ukrajna megalázásának. A show azonban folytatódik."

Miután a bíró felszólítása ellenére hetekig ülve beszélt, az ellenzéki vezető ezúttal felállt, és hívei felé fordulva kijelentette: "Ez egy klasszikus lincsbíráskodás. Az ügyet meghamisították. Semmilyen bizonyíték nincs a bűnösségemre." Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben Ukrajnára nézve hátrányos gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal.

Az ellenzéki vezető pere június 24. óta tart. Először szabadlábon védekezett, majd augusztus 5-én a bírósági eljárások megsértése miatt őrizetbe vették. Az Európai Unió nagy figyelemmel kíséri a pert, Brüsszel ugyanis attól tart, hogy az ügy valójában politikai leszámolás, Viktor Janukovics elnök rendszere esetleg így kíván megszabadulni legfőbb ellenlábasától. Az EU szeptember közepén Timosenko szabadon bocsátásától tette függővé a társulási szerződés aláírását.