A papi pedofília áldozatai vádemelést javasolnak XVI. Benedek pápa ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelést kérnek emberiség elleni bűntettek elkövetésé miatt XVI. Benedek pápa ellen a katolikus papok molesztálásának áldozatai.
Vágólapra másolva!

A New York Times internetes kiadása szerint a papi pedofília áldozatai és ügyvédeik a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulnak, hogy a szervezet emeljen vádat XVI. Benedek pápa és három másik vatikáni vezető hivatalnok ellen, ugyanis szerintük emberiség elleni bűntettet követtek el azzal, hogy eltussolták, katolikus papok kiskorúakat zaklattak szexuálisan.

A New York Times által idézett, de meg nem nevezett szakértők szerint valószínűtlen, hogy valóban vádat emelne a vatikáni vezetők ellen az ügyészség, de a kezdeményezés mindenképpen jó arra, hogy a felszínen tartsák az ügyet. A Vatikán egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az Associated Press cikke szerint sem valószínű, hogy vádat emelnek Hágában XVI. Benedek pápa ellen. A Nemzetközi Bírósághoz 2002 óta több mint kilencezer kérvény érkezett vádemeléssel kapcsolatban, de egyetlen ügy sem indult utánuk. A Vatikánnak egyébként nincs hivatalos képviselője a Nemzetközi Bíróságon, vagyis Hága nem is lenne illetékes a vizsgálat lefolytatásában.

A Vatikán eddig általában azzal hárította el a felelősséget az ilyen ügyekben, hogy nem az egyház igyekezett titokban tartani a gyermekek molesztálását, az eltussolásért maguk az érintett papok, valamint az egyházmegyéket vezető püspökök a felelősek. Azonban a pedofília áldozatainak ügyét felkaroló emberi jogi ügyvédek szerint maga az intézmény is felelős, és azért fontos Hágában tárgyalni az ügyet, mert függetlenül attól, hogy egyes papokat vagy püspököket felelősségre vontak, nem szűnt meg a papi pedofília.