USA: Magyarországon vallásszabadság van, de erős az antiszemita retorika

Vágólapra másolva!
A magyar kormány általánosságban érvényt szerez a vallásszabadságnak - fogalmaz az amerikai külügyminisztérium a vallásszabadságról szóló legújabb nemzetközi jelentésben. A dokumentum az arab tavasz országaiban újfajta elnyomásra figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

A magyar alkotmány, valamint az egyéb törvények és rendelkezések oltalmazzák a vallásszabadságot, a kormány pedig a gyakorlatban érvényt szerzett ennek a védelemnek - olvasható az amerikai külügyminisztérium által kedden nyilvánosságra hozott, a 2010-es évre vonatkozó Nemzetközi Vallásszabadság-jelentésben.

A tízoldalas dokumentum szerint jelentések érkeztek arról, hogy a magyar társadalomban előfordult a vallási hovatartozással, hittel vagy gyakorlattal kapcsolatos sértés és diszkrimináció, ugyanakkor a társadalmi vezetők pozitív lépéseket tettek a vallásszabadság előmozdítása érdekében. A jelentés szerint politikai súrlódások és a gazdasági bizonytalanság légkörében erősödött az antiszemita retorika, és nőtt a szélsőséges csoportok száma és létszáma.

A jelentés szerint az amerikai kormány az emberi jogok előmozdítását célzó általános politikájának részeként megvitatja a vallásszabadság kérdéseit a magyar kormánnyal.

Növekvő vallási intoleranciára figyelmeztetnek az arab tavasz országaiban

"Miközben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hosszú ideje hatalmon levő autokrata vezetők hatalmának a megdöntése millióknak ad reményt a szabadságra, új fenyegetések is megjelennek a vallási és etnikai kisebbségek szempontjából" - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor bemutatta a jelentést.

Hillary Clinton szerint "a térségben élők az első lépéseket teszik a demokrácia felé, és ha el akarják érni céljaikat, akkor nem cserélhetik fel az elnyomás egyik formáját egy másikra".

Az Egyesült Államok nyilvánosan is aggodalmának adott hangot a felkelés utáni felekezeti erőszak, valamint a vallási és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos bánásmód miatt Egyiptom és Líbia esetében. Ugyancsak elítélte, hogy Szíriában vallási kisebbségeket támadtak meg, valamint a kormány hónapok óta folytatja az ellenzékkel szembeni brutális akciókat. A jelentésben aggodalommal említették meg Iránt és Szaúd-Arábiát is a vallásszabadság megsértése miatt.