Egyre fenyegetőbb a jemeni al-Kaida az új CIA-főnök szerint

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida legszűkebb vezetése súlyos veszteségeket szenvedett el, de a terrorszervezet jemeni csoportja növekvő veszélyt jelent - mondta keddi kongresszusi meghallgatásán David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatója.
Vágólapra másolva!

A jemeni központú, az Arab-félszigeten tevékenykedő al-Kaida a "globális dzsihád legveszélyesebb gócpontja" lett - mondta David Petraeus, a CIA új igazgatója az amerikai képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságának együttes ülésén kedden.

A CIA-főnök szerint a meggyengült terrorszervezet sebezhetősége lehetőséget jelent az Egyesült Államok és szövetségesei számára, hogy tovább növeljék az al-Kaidára gyakorolt nyomást.

Az Arab-félszigeten működő al-Kaida volt a felelős a Detroitba tartó utasszállító ellen 2009 karácsonyán megkísérelt merényletért, valamint azért, hogy 2010-ben pokolgéppé átalakított nyomtatókat próbáltak meg feljuttatni, két, az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépre.

A CIA igazgatója szerint Szomália déli része a világ egyik legfőbb terroristamenedékévé vált, s az al-Kaidával együttműködő ottani szélsőséges fegyveres szervezet nagy létszámú, az anyagi támogatottsága erős, és már több száz külföldi - köztük amerikai - harcost képzett ki.

David Petraeus hangsúlyozta, hogy az al-Kaida a veszteségei, többek között az Oszama bin Laden megölésével véghezvitt "szédítő csapás" ellenére továbbra is jelentős fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Úgy vélekedett, hogy a szervezet új vezetőjének, Ajman az-Zavahrinak az elődjénél nehezebb dolga van az al-Kaida egységének és kollektív harci szellemének fenntartásában a folytatódó csapások közepette.

Petraeus egyébként közölte, hogy a kabuli amerikai nagykövetség elleni keddi merényletben a képviselet személyzetéből senki sem sérült meg.