Vizsgálják, visszaélt-e pénzügyminiszterként a hatalmával az IMF új vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Vizsgálat indul a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója ellen. Az ügyészség azzal gyanúsítja a nemrég kinevezett Christine Lagarde-ot, hogy még pénzügyminiszterként megkárosította az államot, mert egy nagy összegű kártalanításnál előnyben részesített egy francia üzletembert.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el a francia köztársasági igazságügyi bíróság, hogy tisztázza Christine Lagard-nak, a Nemzetközi Valutalap jelenlegi főigazgatójának a szerepét egy, Bernard Tapie francia üzletembernek 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében. Az ügyészség szerint ugyanis Christine Lagarde - pénzügyminiszterként - az államot megkárosítva részesítette előnyben a francia üzletembert.

Largarde francia pénzügyminiszter volt, amikor Bernard Tapie 2008-ban megegyezett az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bankkal, amelynek korábban eladta az Adidas sportszergyártó céget. A megegyezés értelmében az állam 285 millió eurós kártérítést fizetett Tapie-nak. Lagarde-ot most hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják Párizsban.

Lagarde tagadja a visszaélést, és a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala szerint nincs szó arról, hogy személyes haszna származott az ügyből.

Christine Lagarde-ot június végén választották meg a Nemzetközi Valutaalap élére. A volt francia pénzügyminiszter a vezérigazgatói széket Dominique Strauss-Kahntól vette át, akit szexuális zaklatással vádolnak.