Veszettség miatt harmincezer kutyát vesznek el gazdájuktól egy kínai városban

Vágólapra másolva!
Betiltják a kutyák tartását egy kínai városban, a hatóságok szerint a terjedő veszettség miatt van erre szükség - írja a brit Guardian. Nagyjából harmincezer állatot gyűjtenek be gazdájuktól a hatóságok, nagy részüket nem tudják hol helyezni. Egyes szakértők szerint az állatok begyűjtése nem tudományos alapon történik, és sokkal hatékonyabb lenne egy oltóprogram bevezetése.
Vágólapra másolva!

Az egyre terjedő veszettség miatt betiltja a kutyák tartását a kínai Csiangmen városa - írja a brit Guardian. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a város kutyáinak menhelyre küldésével nemcsak a veszettség terjedését kívánják megakadályozni, a közhigiénia javulását és a zajszennyezés csökkenését is várják az új szabálytól - írja a lap.

A szabály szerint augusztus 26-a után csak őrző-védő kutyák lehetnek a négymilliós városban, azokat is kizárólag olyan helyszínek őrzésére alkalmazhatják, amelyek forgalmi értéke meghaladja az 5 millió jüant.

A kutyatulajdonosok és az állatvédők egyaránt dühösen reagáltak a hatóság döntésére. Egy fertőzések terjedésével foglalkozó szakértő szerint a döntés nem tudományos alapokon nyugszik, embertelen és csak rövid távon jelenthet megoldást, miután az állatbarátok újra kutyákat fognak beszerezni. "Egy oltóprogram bevezetése hatékonyabb és olcsóbb megoldás lenne" - mondta. A szakértő úgy véli, hogy nagyjából harmincezer állatot vehetnek el gazdájuktól Csiangmenben augusztusban.

Egy Csiangmen híreivel foglalkozó kínai lap szerint a városban az elmúlt három évben összesen 42 ember vesztette életét veszettség miatt. A kutyák begyűjtésével foglalkozó városi szerv szóvivője elmondta, hogy a begyűjtött kutyák közül csak a veszettséggel fertőzött állatokat altatják el. "Egyelőre még keressük a megoldást az egészséges állatok elhelyezésére, nincs kapacitásunk ennyi állat elhelyezésére" - mondta a szóvivő.