Vágólapra másolva!
Rendeződni látszik Lech Walesa egykori lengyel államfő és a korábban általa vezetett Szolidaritás szakszervezet viszonya, miután a politikus elfogadta a meghívást a kommunista rendszer ellen fellépő szervezet idei ünnepségére. Walesa azt mondta, a lengyel munkások helyzete miatti aggódás készteti együttműködésre a szakszervezettel.
Vágólapra másolva!

Felkérte Lech Walesa volt lengyel államfőt a Szolidaritás jelenlegi elnöke, Piotr Duda, hogy vegyen részt azokon az ünnepségeken, amelyeket a szakszervezetet létrehozó gdanski megállapodások 31. évfordulójára rendeznek augusztusban. Walesa azt mondta, mindig úgy érezte, és most is úgy érzi, hogy egy kicsit az apja ennek a szakszervezetnek. "Hosszú éveken át megszoktam, hogy én voltam az első. Kell egy kis idő, hogy hozzászokjak ahhoz, hogy a második vagy harmadik vagyok" - fogalmazott.

A volt államfő júniusban három hétig feküdt kórházban féloldali tüdőgyulladással, súlyos állapotban. A Szolidaritás elnöke Jerzy Borowczakkal, a kormányzó Polgári Platform parlamenti képviselőjével meglátogatta őt a kórházban. Akkor született a döntés, hogy Walesát meghívják a szakszervezet elnökségének következő ülésére. A gdanski évfordulós ünnepségekre Walesán kívül meghívást kapott a lengyel államfő, a miniszterelnök, a szejm és a szenátus elnöke.

A Nobel-békedíjas Walesa évek óta konfliktusban állt a Szolidaritással, amiért a szervezet az őt keményen bíráló Jog és Igazságosság (PiS) pártot támogatta. A PiS-t alapító Kaczynski fivérek nyilvánosan azzal vádolták meg Walesát, hogy az 1970-es tengermelléki munkáslázadás véres elfojtása után együttműködési nyilatkozatot írt alá a kommunista belbiztonsági hatósággal. A feszültségek miatt a volt államfő 2006-ban ki is lépett a Szolidaritásból. A mostani ünnepségre nem hívták Jaroslaw Kaczynskit, PiS elnökét, volt miniszterelnököt, Walesa egykori közeli munkatársát.

Walesa nyilatkozatában bírálta a jelenlegi lengyelországi állapotokat, különösen a munkások helyzetét, amely szavai szerint "nem töltheti el elégedettséggel a szakszervezeti aktivistákat". Ezért a lehető legnagyobb mértékben igyekszik támogatni a Szolidaritást a helyzet javítására tett erőfeszítéseiben.