Kadhafiék tűzszünetet akarnak, de nem mennek sehova

Vágólapra másolva!
"Elérkezett az ideje az azonnali tűzszünetnek" - mondta Bagdadi Mahmúdi, a Kadhafi-hű líbiai miniszterelnök csütörtökön egy sajtótájékoztatón. A kormányfő azt azonban kizárta, hogy Moammer Kadhafi elhagyná az országot.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön arról érkeztek jelentések, hogy a lázadók elfoglalták a Tripolitól 40 kilométerre található Závija városának olajfinomítóját, amely a kormány számára stratégiai fontosságú. Mahmúdi cáfolta ezeket az információkat. "A závijai olajfinomító minden kétséget kizáróan a mi ellenőrzésünk alatt áll" - állította a kormányfő.

A miniszterelnök szerint volt bizonyos kapcsolatfelvétel annak érdekében, hogy a február óta tartó fegyveres konfliktust politikai úton rendezzék a lázadókkal. "Közel állunk a párbeszéd azonnali megkezdéséhez" - mondta Mahmúdi. Ugyanakkor hozzátette, hogy Kadhafi távozása "nem képezi megbeszélés tárgyát".

Az utóbbi napokban ellentmondásos információk szivárogtak ki arról, hogy a kormány és a lázadók képviselői tárgyaltak-e egymással Tunéziában. A hírt a lázadók tagadták, és Mahmúdi az újságíróknak csütörtökön titokzatosan csak annyit mondott a kérdésről: "Ha önök a békés megoldás hívei, a következő napokban jó híreket hallhatnak majd."