Támadó tankok fogadták a muszlim böjt kezdetét Szíriában

Vágólapra másolva!
Tankokkal és golyószórós kisteherautókkal lőtték a ramadán első napjának esti imái után az utcákon gyülekező embereket Szíriában. A tüntetők ellen vasárnap indult újabb akciókban egyes becslések szerint már több mint százharmincan vesztették életüket. Eközben az EU további öt vezető szíriai tisztségviselőt sújtott beutazási tilalommal, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig közelebb került egy esetleges Szíriát elítélő határozat elfogadásához.
Vágólapra másolva!

A muszlim böjti hónap, a ramadán első napján is tankok és katonák jelentek meg a Szíria középső részén fekvő Hama utcáin, és tüzet nyitottak az utcákon gyülekezőkre. Erőszakos akciókról érkezett hír a szíriai fővárosból, Damaszkuszból és más városokból is. Azokat lőtték, akik a ramadán kezdete alkalmából rendezett ima után gyülekeztek az utcákon. A brit Guardian szerint legalább tíz ember halt meg Hamában, Damaszkusz egyik elővárosában hat, Homszban három, Latakiában pedig két ember vesztette életét.

A brit BBC közszolgálati csatorna internetes hírportálja szerint Hamában legalább 130 halálos áldozatuk van a vasárnap óta tartó akcióknak. Damaszkuszban állítólag vannak olyan családok, amelyek saját kertjükben vagy a közeli parkokban temetik el megölt hozzátartozóikat, mivel félnek kimozdulni a város utcáin járőröző katonák miatt.

Forrás: AFP/Youtube
Hamai utcakép

Az ENSZ biztonsági tanácsa eközben egyre közelebb kerül a megállapodáshoz a szíriai erőszakot elítélő határozatról. A tizenöt tagú testület hónapok óta nem tud megegyezni arról, hogy miként reagáljanak a szíriai eseményekre. Az erőszakot elítélő határozat ellen elsősorban Oroszország és Kína ágál, attól tartva, hogy megteremtheti az alapját egy, a rezsim elleni esetleges nemzetközi katonai beavatkozásnak. A testület hétfőn késő este tanácskozott New Yorkban, a részt vevő diplomaták óvatos optimizmussal nyilatkoztak az ülésről.

Eközben az EU további öt vezető szíriai tisztségviselőt sújtott beutazási tilalommal. Többek között Ali Habib Mahmúd védelmi miniszter, illetve Bassár el-Aszad elnök nagybátyja, Mohammed Makhluf is szerepel azok között, akiknek a nevével kedden kiegészítették az Európai Unióból kitiltott szíriai vezetők listáját. Rajtuk kívül a szíriai titkosszolgálatok, illetve a helyi milícia vezetőit is nemkívánatos személynek nyilvánították.

A márciusban kezdődött zavargásokkal szembeni véres fellépés miatt így már összesen 35 szíriai vezető tisztviselő - köztük a kormány több tagja - nem utazhat be az EU-ba, illetve négy szíriai vállalatot is kitiltottak. A listán szereplő tisztségviselők külföldi bankszámláit zárolják, illetve beutazási tilalommal sújtják őket. A szíriai külügyminiszter nem szerepel a listán, ami jelzi, hogy az Unió fenntartja a diplomáciai kapcsolatot - írja az EU Observer uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.