Star Wars-szereplőkkel díszíti új pénzérméit egy óceániai sziget

Vágólapra másolva!
Az egyik oldalon továbbra is az angol királynő, a másikon viszont a Csillagok Háborúja ismert szereplői díszítik majd azokat az új pénzérméket, amelyeket a csendes-óceáni Niue szigetén adnak ki. A két új-zélandi dollár névértéken kiadott érmékkel a boltban is lehet majd vásárolni Niuén, de nem érdemes, mivel a nagy ezüsttartalmú pénzek a névértéküknél jóval többet fognak érni.
Vágólapra másolva!

A Csillagok Háborúja című sci-fi szereplői kerülnek egy Csendes-óceáni szigetország, Niue fizetőeszközének új érméire - írja a Telegraph című brit napilap. Az 1400 lakosú szigetország 40 féle új érmét ad ki, amelyeken az angol királynő mellé Darth Vader, Luke Skywalker, Yoda, és a Star Wars-filmekből ismert többi karakter képét nyomják. Az érmék névértéke 2 új-zélandi dollár lesz, de ennél jóval többet érnek majd, mert rendkívül magas az ezüsttartalmuk.

Az új pénzsorozatot egy új-zélandi pénzverde készíti az apró polinéz szigetországnak, amely közigazgatási szempontból Új-Zélandhoz tartozik. Az új pénzektől azt várják, hogy gyűjtők, Star Wars-rajongók és befektetők tülekednek majd érte, és a vásárlásokból befolyt pénzből fellendíthetik a sziget szűkös költségvetését. "Ezek nem olyan érmék, amelyeken az ember fagylaltot vesz, hisz csak két dollárt érnek, de a valós értékük nagyságrendekkel nagyobb" - magyarázta az érméket kiadó pénzverde képviselője.

A Csendes-óceán közepén található Niue szigetén a hivatalos fizetőeszköz az új-zélandi dollár. A sziget nem először próbál különleges, gyűjthető termékekkel bekerülni a köztudatba: áprilisban a brit Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén például bélyeget adtak ki a párról. A bélyeg azonban kisebb botrányt kavart, mivel a menyasszony és a vőlegény képét a bélyegen úgy perforálták, hogy a perforáció mentén ketté lehessen tépni a párt.