Rendőrök ezrei a londoni utcákon

zavargások, gyújtogatás, fosztogatás, Croydon, London, Nagy-Britannia
Vágólapra másolva!
Félezer embert tartóztatott le a rendőrség Londonban és több már brit városban. Kedden este Machester belvárosában voltak zavargások. David Cameron kemény fellépést ígért. A brit főváros utcáin tizenhatezer rendőr próbál rendet tartani.
Vágólapra másolva!

A három napja tartó zavargások kedd este Manchester központjára is továbbterjedtek, a rendőrség felszólította a lakosságot, hogy kerüljék el a város belső kerületeit. London utcáin csaknem 16 ezer rendőr próbálja megakadályozni a zavargások továbbterjedését. Több üzlet idő előtt bezárt a fosztogatások miatt. A rendőrség nyilvánosságra hozta a területfigyelő kamerák felvételeit. Eddig 563 embert tartóztattak le, és 105 ellen emetek vádat a londoni erőszakos cselekmények miatt. Három embert gyilkossági kísérlet gyanújával tartóztattak le, miután autóval támadtak egy rendőrtisztre London egyik északi kerületében. A londoni rendőrség közlése szerint az erőszakos cselekményekben 111 rendőr sérült meg.

David Cameron brit kormányfő, aki a randalírozások miatt megszakította nyári szabadságát, kijelentette: ha a fosztogatók és gyújtogatók elég idősek ahhoz, hogy ilyen bűncselekményeket kövessenek el, akkor ahhoz is elég idősek, hogy vállalják az ezért járó büntetést. A parlament csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze a kialakult helyzet miatt.

A rendőrség letartóztatott két tizennyolc éves fiatalt, aki a Facebookon több felbujtó bejegyzést írt a zavargásokkal kapcsolatban. Több londoni kerületben ugyanakkor a Twitteren és a Facebookon szervezték meg a szétvert utcák és boltok takarítását. A brit biztosítók szerint a fővárosban okozott károk elérhetik a több tízmillió fontot.

Mindeközben rendőrökre tett panaszokat kivizsgáló független bizottság megállapította: nincs bizonyíték arra, hogy az a tottenhami férfi nyitott volna tüzet először, akinek a múlt csütörtöki halála miatti tüntetés vált a londoni zavargások kiindulópontjává. A vizsgálat kedden ismertetett adataiból kiderül: a 29 éves Mark Duggant a mellkasát ért egyetlen lövés ölte meg. Colin Sparrow, a bizottság helyettes vezetője szerint a meghallgatások akár hat hónapig is.