Öt jelölt indul a lemondott japán miniszterelnök helyéért

Vágólapra másolva!
A korábbi külügyminiszter vagy a jelenlegi ipari miniszter lehet a következő japán miniszterelnök - írja a Reuters. A kormányzópárt elnöki posztjáért összesen öten indulnak, aki nyer, az lesz automatikusan a kormányfő is.
Vágólapra másolva!

Öten jelöltették magukat szombaton hivatalosan a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) elnökének. Akit hétfőn megválasztanak pártelnöknek, az foglalhatja el egy nappal később a miniszterelnöki széket.

A Reuters összeállítása szerint az ötből igazán két jelöltnek van esélye, Maehara Szeidzsi korábbi külügyminiszternek és Kaieda Banrinak, aki a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca vezetője a japán kormányban.

A balközép DPJ erős emberének mondott Ozava Icsiro, aki a 398 fős parlamenti frakcióból a legnépesebb, 120-130 fős platform vezetője, péntek este bejelentette, hogy Kaiedát támogatja a hétfői frakciószavazáson. Az elismert közgazdász bírja Hatojama Jukió volt kormányfő támogatását, ami további nagyjából negyven szavazatot jelenthet. Ezzel megnőtt a 62 éves miniszter esélye a győzelemre.

Az egyik fő különbség a két esélyes jelölt között, hogy a 49 éves Maehara - aki, ha megválasztanák, Japán legfiatalabb miniszterelnöke lenne az ország II. világháború utáni történetében - szigorú biztonsági felülvizsgálat után újraindítaná a meglévő atomerőműveket Japánban.

Kaieda ezzel szemben a jelenlegi harmincról tíz éven belül húsz százalékra csökkentené az atomenergia arányát a japán áramtermelésben - ezzel párhuzamosan a jelenlegi egyről húsz százalékra növelné a megújuló energia részarányát -, és negyven éven belül bezárná az összes atomerőművet a szigetországban.

Japánban öt éven belül immár a hatodik miniszterelnököt választják meg.

Az előző kormányfő, Kan Naoto - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - a héten mondott le azután, hogy kemény bírálatok érték, mert kormánya nem volt képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő fukusimai atomkatasztrófa következményeivel.