Chilében vízágyúval támadja a rendőrség a maszkos tüntetőket

Vágólapra másolva!
Közel háromszáz embert tartóztattak le, huszonhárom rendőr pedig megsérült a chilei fővárosban kedden. A több tízezer diák békés felvonulásával kezdődő, az oktatási rendszer reformját követelő demonstráció azután torkollt erőszakba, hogy a tömegből kivált maszkos tünetetők autókat gyújtottak fel és üzleteket fosztogattak.
Vágólapra másolva!

Erőszakba fulladt a Chile fővárosában vonuló diákok kezdetben békés demonstrációja - írja a BBC. A hetek óta tüntető diákok azt mondják, a jelenlegi oktatási rendszer alulfinanszírozott és növeli az egyenlőtlenségeket. Sebastian Pinera elnök ígéretet tett a finanszírozás megemelésére, ez azonban a diákok szerint nem elég.

A demonstráció több tízezer diák és tanár felvonulásával kezdődött Santiagóban, Valparaisóban és Cocepciónban. Később maszkot viselő tüntetők váltak le a békés tömegről, akik összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak és bútordarabokkal dobálták a rendőröket - állítják szemtanúk. Rodrigo Hinzpeter belügyminiszter azt mondta, legkevesebb 273 embert tartóztattak le, az összecsapásokban huszonhárom rendőr sérült meg. A politikus szerint a tüntetések erőszakos jellege világosan mutatja, hogy a diákok vezetői nem képesek kontrollálni a tüntetőket.

Forrás: AFP/Martin Bertnetti
Maszkos fiatalok csaptak össze a rendőrökkel a chilei fővárosban.
További képekért kattintson a fotóra!

A múlt héten a chilei kormány előterjesztett egy huszonegy pontból álló reformcsomagot, amiben többek között ígéretet tesznek rá, hogy javítani fogják a tanárképzést, növelik az oktatásra szánt forrásokat, megemelik az egyetemi ösztöndíjakat és segítenek a bajba jutott diákhiteleseken. A diákok azonban elutasították a tervezetet, szerintük az ugyanis továbbra sem teljesíti egyik legfőbb követelésüket, miszerint a magánegyetemek jövedelmeik egy részét fektessék be az oktatás fejlesztésébe. "A kormány nem hallgat meg minket. Új oktatási rendszert akarunk Chilében, de nem foglalkoznak ezzel" - mondta a santiagói egyetem egyik diákja az AFP hírügynökségnek.