Obama szankciókkal kényszerítené lemondásra a szíriai elnököt

Vágólapra másolva!
"Példa nélkülieknek" nevezte a saját rendeletében megfogalmazott intézkedéseket Barack Obama amerikai elnök. Obama a szankciók bejelentésével egy időben felszólította Aszad szíriai elnököt, hogy ne álljon a népakarat útjába az országban. Ugyanezt várják Aszadtól az EU és vezető államai is.
Vágólapra másolva!

Obama rendeletben fagyasztotta be a szíriai kormány minden, az USA-ban található vagyonát, megtiltotta amerikai áruk kivitelét az országba, megtiltotta az amerikai beruházásokat és azt is, hogy amerikaiak a továbbiakban szíriai eredetű olajipari termékekkel üzleteljenek.

Az elnöki közlemény szerint Washington nem kényszeríti ki az átmenetet, annak megvalósítása a szíriai nép dolga, "de támogatni fogjuk a végkimenetet azzal, hogy nyomást gyakorolunk Aszadra, hogy álljon el az átalakulás útjából". A rendeletben az elnök így fogalmazott: "a szíriai nép érdekében, eljött az idő, hogy Aszad elnök félreálljon."

A BBC jelentése szerint Catherine Ashton, az EU külügyminisztere kijelentette: "Az EU megállapítja, hogy Bassár el-Aszad teljes mértékben elvesztette legitimitását a szír nép szemében, ezért szükségessé vált távozása." Nagy-Britannia, Németország és Franciaország kormányai külön közleményben szólítják fel az elnököt, hogy "Szíria magasabb érdekei és népe egysége érdekében" adja át a hatalmat.

Csütörtökön reggel került nyilvánosságra, hogy Aszad a hatalma ellen felkelő szíriaiak elleni hadmozdulatok befejezéséről értesítette az ENSZ-t.