Bengázi forradalmától Kadhafi haláláig - a líbiai háború képekben

Líbia, polgárháború, líbiiai zavargások
Vágólapra másolva!
A vérbe fojtott tüntetésekkel kezdődő polgárháború végigsöpört a keleti Bengázi városától a nyugati Tripoliig, a katonának álló civilek NATO-gépek támogatásával lépésről lépésre vették át a kezdeményezést Moammer Kadhafi szétbombázott csapataitól. A Líbiát irányító hatóság vezetői csütörtök délután bejelentették, hogy elfogták Kadhafit. Érkeztek hírek az egykori vezető állítólagos haláláról és sérüléseiről is, de ezeket egyelőre nem erősítették meg független források.
Vágólapra másolva!


A Líbiát irányító átmeneti hatóság több tisztviselője szerint is meghalt Moammer Kadhafi, az ország korábbi vezetője. Katonák szerint a gyomrán érte lövés akkor, amikor elfogták. További képekért kattintson!

Forrás: AFP
2011.10.14. Miközben Tripoliban két hónappal a város bevétele után lassan helyre áll a béke, az Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei Szirt felszabadításárért harcolnak. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP
2011.09.05. A líbiaiak a lázadás kezdetével végre kifejezésre jutatthatták a vasmarkú diktátor négy évtizedes uralma alatt felgyülemlett indulatukat. Sokan fegyvert ragadtak, mások tollat vagy éppen festékszórót vettek kézbe, hogy harcra buzdító jelszavakkal vagy Kadhafiról készült gúnyrajzokkal juttasák kifejezésre gondolataikat a nép kegyetlen vezetőjéről. További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP
2011.08.27. Miközben Tripoliban még mindig elkeseredett harcok dúlnak a lázadók és a rezsimhez hű fegyveres erők között, egyesek már megkezdték a Kadhafi-vagyon újrafelosztását. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: MTI/EPA
2011.08.22. Líbiaszerte ünnepelnek a Kadhafi-rezsim ellen lázadó erők, miután csaknem teljes egészében ellenőrzésük alá vonták a fővárost is. Már csak a líbiai diktátor rezidenciája körül vannak harcok, de azt nem lehet tudni pontosan, hogy Kadhafi hol tartózkodik. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP
2011.08.21. "Eljött a nulladik óra" - Fegyveres csoportok kezdtek harcot az eddig békés líbiai fővárosban, a polgárháború Tripolit is elérte.
További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP
2011.08.17. A Líbia keleti részét ellenőrző felkelők már Tripoli bevételéről, új választásokról és új alkotmányról beszélnek. Moammer Kadhafi líbiai vezető eközben dél-afrikai utat tervez - állítólag azért, hogy kezeltesse magát. További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP
2011.06.07. Két hullámban bombázták Líbia fővárosát a NATO vadászgépei. Legalább tíz erős robbanást lehetett hallani Tripoliban, és fekete füst szállt fel Moammer Kadhafi főhadiszállásának környékéről. További képekért kattintson!

Fotó: Szlankó Bálint [origo]
2011.05.15. A nyugat-líbiai Miszrátát több mint két hónapja ostromolják Moammer Kadhafi erői. A város folyamatos tüzérségi támadás alatt áll, a lojalisták a lakott területeket bombázzák, több mint ezren meghaltak. További képekért kattintson!

Fotó: Szlankó Bálint [origo]
2011.05.09. "Nála semmi sem lehet rosszabb" - mondta az [origo]-nak saját elnökéről egy férfi a líbiai Bengáziban, amely a három hónapja kitört líbiai forradalom kormányellenes erőinek központja. A város megvadult a boldogságtól, a többség a fellegekben jár, és folyamatosan ünnepel. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP/Christophe Simon
2011.04.24. Az eddigi legvéresebb nap a hetek óta ostromlott nyugat-líbiai kikötővárosban, Miszrátában, egy helyi orvos szerint a harcokban 24-en haltak meg, és több mint százan megsebesültek. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP/Aris Messinis
2011.04.20. A líbiai külügyminiszter szerint a líbiai harcok lezárása után hat hónappal már szabad választásokat tarthatnak az országban. Abdul Ati el-Obejdi szerint viszont elnyújthatja a konfliktust, ha a brit hadsereg valóban kiképzőket küld Líbiába. További képekért kattintson!

Forrás: AFP/Odd Andersen
2011.04.07. Mialatt Kadhafi csapatai és a felkelők véres harcokat vívnak egy-egy városért, addig a civil lakosság próbálja élni mindennapi életét. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP/Patrick Baz
2011.03.28. Lázadók, politikusok, nők - a líbiai konfliktus arcaiért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP/Aris Messinis
2011.03.27. A líbiai felkelők visszafoglalták Kadhafi erőitől a stratégiailag fontos olajvárost, Adzsdábiját, másnap bevették Rasz Lanufot és Bregát is. További képekért kattintson a fotóra!

AFP/Mahmud Turkia
2011.03.23. Míg az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája arra figyelmeztet, hogy a lakosság helyzete aggasztó azokban a térségekben, ahol a heves harcok folynak, Moammer Kadhafi arról beszél a televízióban, hogy a végsőkig kitart.
További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP/Farooq Naeem
2011.03.21. Az ENSZ felhatalmazása és az Arab Liga támogatása mellett zajló, elsősorban nyugati beavatkozás megosztja a világ közvéleményét. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP
2011.03.20. Moammer Kadhafi harcias beszédében állatoknak nevezte a Líbiát megtámadó koalíció tagjait.
További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP/Marcello Paternostro
2011.03.19. A francia gépek Bengázi felett vannak, hogy végrehajtsák a líbiai légtérzárat elrendelő ENSZ-határozatot.
További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP/Andreas Lazarou
2011.03.17. Az ENSZ BT megszavazta a líbiai légtér lezárását, francia támadás várható. További képekért kattintson a fotóra!


Forrás: AFP/Joel Saget
2011.03.06. Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája látszik körvonalazódni Líbia és szomszédai, Egyiptom és Tunézia határán. További képekért kattintson a fotóra!


Fotó: Hajdú D. András [origo]
2011.02.27. Budapestre érkezett a magyarokat Tripoliból hazaszállító repülőgép. További képekért kattintson a fotóra!

Forrás: AFP
2011.02.22. Amerikai invázióval és halálbüntetéssel fenyegette az ellene tüntető tömegeket Moammer Kadhafi líbiai vezető, aki szerint Líbiában nem békés tüntetések, hanem fegyveres lázadás folyik, amelyet bedrogozott, megtévesztett fiatalok kezdtek. Nézze meg, hogyan látja a konfliktust az állami média, a külföldi sajtó és maguk a tüntetők!