Megtámadták a WikiLeaks honlapját, állítják Julian Assange-ék

Vágólapra másolva!
A portál Twitter-oldalán jelent meg a közlés, hogy támadás érte a kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató oldalt. Néhány órával korábban az amerikai külügyminisztérium bírálta a WikiLeaks-t és az alapító Julian Assange-t a titkos táviratok nyilvánosságra hozása miatt.
Vágólapra másolva!

Több ezer, korábban még nem publikált diplomáciai távirat közlése során támadták meg a WikiLeaks honlapját. A WikiLeaks a Twitteren adott hírt a hackertámadásról, később arról is beszámolt, hogy bár a weboldal ismét működik, néhány felhasználónak gondjai lehetnek az elérésével.

A WikiLeaks 250 ezer amerikai külügyminisztériumi távirat kiszivárogtatását kezdte meg tavaly év végén. Akkor a portált és annak alapítóját, Julian Assange-t is sokan méltatták ezért.. Azóta azonban csökkent az érdeklődés a WikiLeaks iránt - írja a Reuters. Bár több szerkesztőségnek hónapok óta rendelkezésére áll az összes dokumentum, csak akkor hoztak nyilvánosságra táviratokat vagy hivatkoztak rájuk, amikor ezekkel kapcsolatos híreket vagy oknyomozó anyagokat közöltek. Egy Julian Assange-hoz közel álló forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a frusztrálta őt a médiaérdeklődés hiánya.

A mostani támadás a WikiLeaks ellen néhány órával az után történt, hogy az amerikai külügyminisztérium bírálta a portált a táviratok tömeges kiszivárogtatásáért, azt állítva, hogy ez komoly veszélyt jelent a dokumentumokban szereplő egyénekre és az amerikai nemzetbiztonságra is. Az AP hírügynökség több mint kétezer, az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott bizalmas vagy titkos táviratot nézett át. Ezekben fellelhető volt legalább 14 olyan forrás neve, aki védelmet kért. Az amerikai külügyi tisztségviselőket különösen az aggasztja, hogy a táviratokat nagy mennyiségben, minden előzetes ellenőrzés nélkül hozzák nyilvánosságra. A külügyminisztérium ugyanakkor nem kommentálta a táviratokban közölt információkat.

Cikkeinket a magyar vonatkozású WikiLeaks-táviratokról itt olvashatja.