Tagadta az ellene felhozott vádakat Hoszni Mubarak kairói tárgyalásán

Vágólapra másolva!
Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt szerdán az egyiptomi Sarm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyről a fővárosba, Kairóba szállították, hogy részt vegyen az ellene indított perben. Mubarak hordágyon jelent meg a tárgyaláson, és tagadott minden vádat.
Vágólapra másolva!

Hoszni Mubarak volt államfőt előbb egy mentőautó a sarm-es-sejk-i reptérre vitte, ahonnan katonai repülőgéppel a fővárosba szállították, a per helyszínére pedig egy helikopter juttatta el. A tárgyaláson a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalának jelentése szerint hordágyon jelent meg a volt elnök. A BBC kairói tudósítója szerint mindenkit sokkolt a látvány, mert senki sem számított arra, hogy a volt elnököt a bíróság előtt látják majd, ráadásul hordágyon.

Mubarakot korrupcióval vádolják, és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. A január-februári egyiptomi népfelkelésben több mint 800 ember vesztette életét. A volt elnök a tárgyaláson tagadta az ellene felhozott vádakat. Két fia, Alaa és Dzsamál, akiket korrupcióval vádolnak, ugyancsak tagadták bűnösségüket. A volt államfő, aki mikrofonba beszélt, rekedt, de határozott hangon szólalt meg kerekes hordágyán fekve, amelyen betolták egy vasráccsal elzárt területre. Fiai mellette álltak, kezükben egy-egy könyvvel, feltehetőleg a Koránnal, a muzulmánok szent könyvével.

A szerdai tárgyalás kezdetén az ügyvédek az ellen emeltek panaszt, hogy a bíró korábban egyesítette a Mubarak, fiai, valamint a szökésben lévő Huszein Szálem üzletember, Habíb al-Adli volt belügyminiszter és további hat személy ellen indított pert. A bíró azt mondta, hajlandó engedni a kérésnek, de azt írásban kell benyújtani a bírósághoz.

A volt elnök most először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy mintegy fél éve a hatalom feladására kényszerítették. Értesülések szerint Mubarak csak szerdán lesz jelen a tárgyaláson, azt követően kórházban helyezik el. A tárgyalást csaknem hatszáz ember követte a teremben, és több millióan a televízióban. A biztonság érdekében közel háromezer katonát és rendőrt vezényeltek a helyszínre. Kedd este a Mubarakot ápoló kórház előtt egymásra lőttek a tüntetők.

Mubarak a népharag miatt február 11-én kényszerült távozni a hatalomból, és azóta a sarm-es-sejki kórházban ápolták. Ügyvédje azt állítja, védence súlyos beteg, a BBC kairói tudósítója szerint sok egyiptomi ezt nem hiszi el.

A volt államfőnek és fiainak a pere augusztus 15-én folytatódik.