"Te jó ég, ez London?" - Sokk és magyarázatkeresés a zavargások közben

Vágólapra másolva!
Sokkolták a Londonban élőket az elmúlt napok zavargásai és fosztogatásai, van, aki menekülőcsomagot állított össze magának, van, aki ki sem mozdulna otthonról - mondták el az [origo]-nak ott élő magyarok. Egyikük szerint a zavargások azért terjednek, mert a különböző térségekben élő bandák meg akarják mutatni, hogy ők is vannak olyan kemények, mint a tottenhamiek, ahol az egész kezdődött.
Vágólapra másolva!

Szomorkás a hangulat, mindenki fél, mi lesz a házával, a kocsijával - jellemezte a londoni helyzetet az [origo] kérdésére Földesi Ildikó, aki egy gyógyszerügynökségnél dolgozik a brit fővárosban, ahol már harmadik napja tartanak a zavargások. A fiatal nő, aki nem messze lakik Clapham Junctiontől - az egyik helyszíntől, ahol a fosztogatók garázdálkodtak -, azt mesélte, alig aludt valamit éjszaka a szirénázó rendőrautók és a házak felett köröző rendőrségi helikopterek miatt.

Azt mondta, főleg attól félt, hogy - mint más londoni helyszíneken - ott is felgyújtanak épületeket, ezért egy kis táskában ki is készített magának néhány ruhát a bejárat mellé, ha hirtelen menekülnie kellene. Földesi Ildikót sokkolták az események. "Nem gondoltam volna, hogy Nyugat-Európában, Londonban így kicsúsznak a hatóságok kezéből a dolgok" - mondta. Szerinte a rendőrök nincsenek a helyzet magaslatán, és furcsának találta azt is, hogy nem vetnek be könnygázt a zavargók ellen, állítólag arra hivatkozva, hogy káros az egészségre. A fiatal nő hozzátette, a balhékat úgy próbálja elkerülni, hogy korán megy dolgozni, és korábban is megy haza a munkából.

Hamarabb bezárt a táncklub is

Kolléganője, Ba Zsuzsanna éppen egy táncklubban volt Camdenben, amikor a közelben elkezdődött a zavargás és a fosztogatás. A klub vezetői előbb csak leeresztették a biztonsági redőnyöket, majd közölték, hogy vége a mulatságnak, mindenki menjen haza, mert az lesz a legbiztonságosabb. A nő szerint a jelenlévők előbb viccel próbálták elütni az egészet, de aztán mindenki komolyan vette, és hazaindult. Aki kocsival volt, mellékutcákon haladva vitte magával azokat, akik gyalog érkeztek, hogy egy nyugodtabb környéken szállhassanak metróra, buszra - mesélte a nő, aki nagy tömeget és sok rendőrautót látott a környéken.

Színtisztán a fosztogatásról szólt a dolog - mesélte az [origo]-nak az a Londonban élő magyar, akinek az ablaka alatt zajlott a fosztogatás az Elephant and Castle negyedben. Csak az ő utcájában 5-6 boltot fosztottak ki - elsősorban zálogházakat, mobilboltokat, cipőboltokat, és megpróbálták betörni egy bankfiók ablakát is. "Ezt a környéket nagyon szétszedték, de hál' istennek semmit nem gyújtottak fel" - mesélte a névtelenséget kérő férfi.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

"Fényes nappal, délután láttam, amikor Molotov-koktélt dobtak egy buszra, tele utassal. Alig bírtak kimenekülni, még az ablakon is ugráltak ki az emberek" - írta az [origo]-nak egy állítása szerint biztonsági cégnél dolgozó, neve elhallgatását kérő magyar férfi. Látott olyat is, hogy egy nő a fiával kiabált telefonon, hogy hagyja abba a fosztogatást, de olyat is, hogy egy kisfiú frissen lopott új sportcipővel sétált, és amikor megkérdezte, mit szólnak majd ehhez szülei, csak annyit válaszolt neki, hogy ők küldték le, mert már korábban is vitt haza új cipőt.

A zavargások szombat este törtek ki Tottenhamben azután, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtte a 29 éves Mark Duggant, aki a városrészben élt egy lakótelepen. Az ő emlékére szerveztek békés tüntetést, de részt vevők száma egyre csak nőtt, és a megmozdulás rendbontássá alakult, az emberek összecsaptak a rohamrendőrökkel. Vasárnap a randalírozók ismét az utcára vonultak, újra összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg, és üzleteket fosztottak ki London-szerte. Hétfő estére a zavargások és a fosztogatások már továbbterjedtek más brit városokba is, Birminghamben, Liverpoolban, Nottinghamben és Bristolban is voltak erőszakos cselekmények.

Az események miatt David Cameron brit kormányfő rendkívüli parlamenti ülést hívott össze csütörtökre. Cameron ezt a kormány rendkívüli helyzetekkel foglalkozó, Cobra névre keresztelt bizottságának keddi ülése után közölte. Bejelentette azt is, hogy szerdára 16 ezer rendőrt küldenek a londoni utcákra, hogy helyreállítsák a rendet. Minden londoni rendőrt visszahívtak szabadságáról, és más szervezeti egységekből is áthelyeznek ide erőket. A rendőrség eddig több száz embert tartóztatott le, akik közül 69 ember ellen indult eljárás. A londoni rendőrség azt fontolgatja, hogy gumilövedéket vet be a zavargók ellen. Ilyenre még nem volt példa angliai utcai zavargások során - jelentette a BBC.

A bandák megmutatják

A biztonsági cégnél dolgozó magyar férfi szerint egy fiatal zavargó azt mondta neki, hogy az első, Tottenhamben kitört balhé után a London más részein élő és működő utcai bandák úgy érezték, nem hagyhatják annyiban, hogy egy konkurens banda ilyen nevet csináljon magának, és ők is megmutatták, mennyire kemények. Állítólag félretették az ellenségeskedést is, hogy együtt pusztíthassanak. A balhék résztvevői etnikailag rendkívül vegyesek, az amúgy egymással szemben rasszista bűncselekményeket elkövető feketék, ázsiaiak és fehérek most együtt támadják a rendőröket, van, aki multikulturális felkelésről beszél - írta e-mailben.

A férfi szerint egyre többen követelik a hadsereg bevetését, és különleges állapot bevezetését, mert a polgári jogot túl puhának tartják, amelynek keretein belül nem lehet megoldani a helyzetet.

Információival részben összecseng a brit Guardianben megjelent publicisztika. Írója, Stafford Scott maga is részt vett a békésen indult szombati demonstráción, és azt nehezményezi, hogy a rendőrség nagyon nehezed akarta kiadni a hivatalos értesítést a családtagoknak Duggan lelövéséről, miközben az újságok már rég címlapon hozták névvel a történetet.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Scott számos előjelet felsorol, amelyek a kialakuló erőszakos jelenségre utaltak, a drogkereskedelemtől a bandák közötti rivalizálásig. Szerinte sok fiatal fekete érzi úgy, hogy ha nem jut egyenlő elbánáshoz és igazságszolgáltatáshoz, akkor pénzt kell szereznie, hogy megvásárolja magának ezeket. A rapperek és az atléták mesés életét akarják élni, akik tanulás helyett tehetségük révén jutottak magasra - írja.

Gyűlölet és kapzsiság

A szerző - aki maga is fekete - szerint erre utalt az is, hogy sokan közülük "mezei négernek" vallják magukat, és nem "házi négernek", utalva a rabszolgaság idején meglévő különbségekre. Előbbiek képzetlenek voltak, a földeken dolgoztak, és egyetlen életcélnak a szökést és a gazda megkárosítását tekintették. Az előjelek közé sorolta a London egyes negyedeiben dúló úgynevezett "irányítószám-háborúkat" (postcode wars) is, amikor egyes postai körzetekben lakó bandák nem engedik oda belépni a más körzetekben lakó bandák tagjait, és aki átlépi a határt, azt akár meg is ölik.

A Guardian egyik munkatársa, azt írja blogjában, hogy a zavargásban részt vevőket részben a kapzsiság, a gyűlölet, a társadalmi státusz iránti vágy motiválja, de sokakat mozgat a harc lehetősége, az izgalom és egyfajta antiszociális szabadságérzet. Ő az okok közé sorolja még a hatalommal szembeni gyűlöletet, amely kiterjed arra a biztonságosabb, barátságosabb és virágzó világra is, amelynek nem lehetnek részesei.