"Eljött a nulladik óra" - megkezdődtek a harcok Tripoliban

Vágólapra másolva!
Fegyveres csoportok kezdtek harcot az eddig békés líbiai fővárosban, így vasárnapra virradó éjjel Tripolit is elérte a líbiai polgárháború. A városban Moammer Kadhafi líbiai vezető szerint az éjszaka visszaverték a támadókat, a felkelők szerint azonban összehangolt támadás indul a helyi fegyveresek, az ostromra készülő lázadó csapatok és a NATO segítségével. A tripoli magyar nagykövetség munkatársai jól vannak, egyelőre nincs napirenden a külképviselet evakuálása.
Vágólapra másolva!

Fegyverropogás és nagy erejű robbanások voltak hallhatóak szombatról vasárnapra virradó éjjel a líbiai fővárosban, Tripoliban. A Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmi központjának számító városban először törtek ki utcai harcok a fél éve tartó líbiai polgárháború kezdete óta, ezzel a líbiai kormányhoz leghűségesebb városban is elszabadult az erőszak. Miközben a felkelők sorra veszik be a Tripoli körüli erősségeket, Kadhafi már a főváros védelmére készíti híveit.

A BBC Tripoliban tartózkodó tudósítója szerint kézifegyverek és nehézfegyverek hangját is hallani lehetett éjszaka, a harci zajok a város északi, keleti és délnyugati részéről hallatszottak. A leghevesebb puskaropogás éjjel 11 körül volt, vasárnap reggelre a harcok mérséklődtek. A riporter szerint a harcok valószínűleg a Tripoliban fegyvert ragadó helyi lázadók és a kormányerők között törtek ki, és nem a várost ostromló csapatok érkeztek meg. A BBC-nek nyilatkozva Alistair Burt brit külügyi szóvivő azt mondta, a Tripoliban lévő ellenzéki erők azért vártak eddig a fellépéssel, mert tudni akarták, hogy számíthatnak külső segítségre.

"Eljött a nulladik óra. A felkelők Tripoliban is fellázadtak" - mondta a harcok kitörése után a Reuters hírügynökségnek Abdel Hafiz Ghoga, a líbiai lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsának helyettes főtitkára. A férfi szerint összehangolt harcokat kezdtek Tripoliban a kormányerőkkel, az előre megtervezett hadműveletet a fővárosi lázadók csoportjaival, a városhoz közeledő felkelőcsapatokkal és a NATO-val is egyeztették.

A lázadókat vezető Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke, Musztafa Abdel-Dzsalíl az al-Dzsazíra arab tévécsatornának nyilatkozva közölte, hogy a NATO-val együttműködve szombat este megkezdték első támadásukat. Egy ellenzéki aktivista pedig Tripoliban úgy nyilatkozott, hogy a lázadók körbezárták a fővárosi Mitiga légi támaszpontot, amelynek ellenőrzéséért továbbra is harcokat vívnak a kormányerőkkel. A NATO repülőgépei vasárnap délután Tripoli központját bombázták, ahol Moammer Kadhafi ezredes vezetési központja van - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

"Hableány Hajnal hadművelet"

Az al-Dzsazíra szerint a könnyű fegyverekkel rendelkező lázadókat géppuskákkal és aknavetőkkel lőtték a kormányerők. A harcok vasárnap délelőtt is folytatódtak a város néhány központi és keleti kerületében, és néhány épületre ki is tűzték a lázadók zászlóját - írta a hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva. Az al-Dzsazíra szerint a lakosság nagy része otthonában keresett fedezéket, miközben a lázadók a kormányerők 31 katonáját megölték, 42-t pedig foglyul ejtettek Tripoliban.

"Az éjszakai és reggeli harcok a 'Hableány Hajnal hadművelet' kezdetét jelzik" - közölte vasárnap Fadlallah Harún, a lázadók egyik tábornoka az ország keleti részén található Bengáziban. A tábornok szerint a Tripoliban harcoló lázadóknak hajókon juttattak fegyvereket péntek éjjel. Tripolit a líbiaiak előszeretettel hívják a tenger menyasszonyának vagy hableánynak, erre utal az akció elnevezése.

A Tripoliban működő magyar nagykövetség egyik magyar munkatársa az [origo]-nak telefonon azt mondta, hogy jól vannak, de a városban folyó eseményekről semmit nem akart nyilatkozni. A Külügyminisztérium szerint egyelőre nincs napirenden a nagykövetség kiürítése (erről itt olvashat részletesen). A Tripoliban található magyar nagykövetség az utolsó európai külképviselet, amely még működik a háború dúlta Líbia fővárosában, és az európai országok mellett az USA külképviseletét is ellátja (a nagykövetség munkájáról itt olvashat bővebben).

"Kisebb fegyveres bandák"

Kadhafi információs minisztere a harcok kitörése után a fegyverropogást "kisebb fegyveres bandák" akciójának nevezte, akiket szerinte rövid idő alatt levertek a kormányerők. "Tripoli biztonságos, és teljesen az irányításunk alatt áll" - mondta. "Néhány fegyveres bejutott a főváros két-három körzetébe, de szembeszálltunk velük, és minden véget ért kevesebb mint fél óra alatt."

Nem sokkal később Kadhafi is hangüzenetben gratulált híveinek a lázadók állítólagos visszaveréséhez. "Azokat a patkányokat hatalmas tömegek verték vissza ma éjjel. Tudom, hogy boldogok vagytok, mert láttam a tűzijátékot a Zöld téren [Tripoli központi tere - a szerk.]. Tudom, hogy légicsapások érnek minket, de a tűzijátékok hangosabbak, mint a bombázás" - idézte a líbiai vezető beszédét a BBC.

Forrás: AFP
Lázadó csapatok Tripolitól délre, a Gadayem-erdőben

Kadhafi felszólította híveit, hogy vonuljanak fel "milliószámra" a lázadás által "lerombolt városok felszabadítására". A felkelőket "ügynököknek, árulóknak és patkányoknak" titulálta, s azt állította, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai "ügynökei" révén szeretné megszerezni a líbiai olajkincs feletti ellenőrzést. Bár azt állította, hogy leverték az első támadást, Kadhafi beszéde után is több nagy erejű robbanás rázta meg Tripolit - jelentette a BBC.

Kadhafi beszéde után a líbiai vezető fia is beszédet mondott. A felvételen Szaif al-Iszlám közölte, hogy nem fogják megadni magukat, "ellenállnak, és győzni fognak". "Erősnek látom a helyzetünket, győztesnek tartom magunkat" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy szeretnének tárgyalni a felkelőkkel. "Ha békét akarnak, mi készek vagyunk rá" - mondta.

A BBC tudósítója szerint Kadhafinak továbbra is egyértelműen nagy a támogatottsága Tripoliban. A hozzá hű férfiak és nők az elmúlt hetekben fegyveres kiképzést kaptak, a városban pedig mindenfelé ellenőrző pontokat állítottak fel. A nagy támogatás ellenére a város több mecsetében imámok arra buzdították a népet, hogy keljenek fel a hatalom ellen - őket Kadhafi árulóknak nevezte.

Ostromra készülnek

Miközben Tripoliban helyi fegyveresek kezdtek harcot a hadsereg ellen, a lázadók csapatai egyre közelebb kerülnek a fővároshoz, és ostromra készülnek. A Tripoli keleti szomszédságában, a fővárostól mindössze 30 kilométerre található Závija városát szombaton bevették a felkelők, és vasárnap innen menetelnek tovább Tripoli felé.

Forrás: AFP
Lázadók ünneplik Bengáziban a Tripoli elleni támadások kezdetét

Szintén elesett a Tripolitól délre található Zlitan városa, így a lázadók délről is közelítenek a főváros felé. A BBC szerint a felkelők mostani támadása sokkal lendületesebb, mint a korábbiak, és a NATO-tól is nagyobb légi támogatást kapnak. A Telegraph című brit lap a brit külügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt napok hadműveleteiben kulcsszerepe volt a brit légierőnek, amely a kormányerők kommunikációs rendszereit bombázta. Keleten, Brega városánál ugyanakkor megtorpant az előrenyomulás: a korábban a felkelők kezére került várost a kormányerők heves tüzérségi támadás után visszafoglalták.

Átállt miniszterek, menekülő Kadhafi

Miközben a lázadók a fővároshoz közelednek, egyre több, meg nem erősített hír jelenik meg arról, hogy Kadhafi rezsimjének meghatározó alakjai menekülnek az országból. Abdel Szalam Dzsallúd, Kadhafi régi szövetségese, aki ott volt a vezető 1969-es hatalomátvételénél, a BBC szerint Tunézián keresztül Európába tart. Állítólag nem tért vissza Líbiába Kadhafi olajügyi minisztere sem, aki csütörtökön Olaszországban tárgyalt, ő Tripoli helyett tunéziai források szerint szintén Tunéziába menekült.

Tunézia is a lázadók pártjára állt
Tunézia a líbiai kormányellenes lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) ismeri el a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjeként - közölte a tuniszi külügyminisztérium. A lépés jelentős fordulat Líbia nyugati szomszédjának politikájában, Tunézia ugyanis a több hónapja tartó líbiai kormányellenes lázadás során mindeddig semlegesen viselkedett Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerével és annak ellenzékével szemben.

Meg nem erősített híresztelések már azt sugallják, hogy Moammer Kadhafi is menekül az országból: a Dpa német hírügynökség "jól értesült tripoli körökre" hivatkozva jelentette, hogy a líbiai vezető a harcok elől Algériába próbál szökni. Az értesülés szerint - amelyet még a lázadók sem erősítettek meg - Kadhafi családjával jelenleg Líbia egyik Algériával szomszédos régiójában tartózkodik, és próbálja elhagyni az országot. Már korábban is többször kaptak szárnyra olyan pletykák, hogy Kadhafi elhagyja Líbiát, de ezek mindeddig hamisnak bizonyultak.

Líbiában február óta tart a konfliktus a felkelők és a kormányerők között, miután a szomszédos arab országok felkeléseinek mintájára itt is kormányellenes tüntetések kezdődtek, amelyeket a hatalom megpróbált vérbe fojtani. A lázadók az ország keleti felében gyorsan megszilárdították a hatalmukat, és hónapok óta harcolnak a kormányerőkkel az ország középső és nyugati részén, hogy végül Tripolit is elfoglalhassák. Az országban az ENSZ felhatalmazásával a NATO légi hadműveleteket folytat, amelyek hivatalos célja az ENSZ által elrendelt légtérzár betartatása és a civil lakosság megvédése. A NATO-t azonban folyamatosan az a vád éri, hogy vadászgépei közvetlenül segítik a lázadókat a rendszer megdöntésében.