Orvlövészek árnyékában megy a hajsza Kadhafi után

Líbiai felkelők, harcok tripoli közelében, a lázadók jelentős katonai sikereket értek el Kadhafi erőivel szemben
Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciája körül folynak az utolsó komoly harcok Tripoliban, ahol egy nap alatt átvették az irányítást a bevonuló felkelők. A városban azonban még mindig vannak orvlövészek, és egyelőre azt sem lehet tudni, hol rejtőzik Kadhafi, akinek az elfogása pontot tenne a líbiai háború végére.
Vágólapra másolva!

Szinte egész Tripoli a líbiai lázadók kezébe került hétfőre, miután a felkelők csapatai vasárnap éjjel és hétfő délelőtt bevonultak a líbiai fővárosba. Moammer Kadhafi líbiai vezető utolsó egységei még tartják magukat néhány kerületben, ezért a város egyes részein továbbra is lövöldözés hallatszik, de egyértelműnek látszik, hogy a rezsimnek csak napjai, órái vannak hátra. Kadhafi rezidenciájánál a kormányhű fegyveresek tankokkal és nehézfegyverekkel védik Kadhafi utolsó bástyáját, miközben a városban orvlövészek rajtaütései teszik véressé a líbiai háború végjátékát.

A fővárosban, ahol szombat este indult meg a felkelés, vasárnap már az utcákon ünnepeltek a tömegek. A külföldi tudósítók szerint az autókkal és géppuskás platós autókkal érkező fegyveresek meglepően könnyedén vonultak be a fővárosba, és szinte ellenállás nélkül jutottak el a központban található Zöld térig. Ez az emblematikus tér volt Kadhafi gyűléseinek helyszíne, ahol az ország vezetője korábban beszédeit tartotta az arcképét csókolgató tömegek előtt. A téren vasárnap éjjel a vezér arcképét taposták a lázadók, letépkedték a Kadhafi-rezsim zöld zászlóit, és a Zöld térről Mártírok terére nevezték át: a hírtelevíziók felvételei szerint a gépfegyveres harcosok az utcákon ünnepeltek.

A bevonuláshoz komoly légi támogatást adtak a NATO vadászgépei, amelyek az elmúlt hetekben megkérdőjelezhetetlenül segítették a felkelő csapatok előrenyomulását Tripoli felé. A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a vadászgépek vasárnap 126 bevetésen vettek részt, amelyből 46 során mértek légi csapást Kadhafi parancsnoki központjaira, radarjaira, légvédelmi állásaira és csapataira.

A város körül és egyes kerületekben azonban komoly harcok alakultak ki: egy lázadó parancsnok a Reutersnek azt mondta, hogy nagyon sok felkelő is elesett. Az al-Dzsazírának egy lázadó harcos azt mondta, hogy kemény tűzharc volt a Tripoliban található Mitiga légi bázison, ahol a felkelők rengeteg tüzérségi ágyút zsákmányoltak. A BBC-nek nyilatkozó egyik felkelő azt állította, hogy "nagyon kemény éjszakájuk volt": a Hisham néven bemutatkozó harcos szerint éjjel a harc közben a felkelők majdnem kifogytak a lőszerből.

"Hatalmas csata Kadhafi rezidenciájánál"

Hétfőn reggel még úgy tűnt, a felkelők megnyerték a csatát, de már ekkor sok külföldi vezető figyelmeztetett, hogy a harcnak nincs vége. Kora délelőtt aztán orvlövészek jelentek meg Tripoli több pontján, ezért a korábban ünneplőkkel tele utcák gyorsan kiürültek, és az al-Dzsazíra szerint az emberek otthonukban kerestek fedezéket. A kihalt utcákon csak kisebb fegyveres csoportokat lehetett látni, akik fedezékben, utcasarkokon, falra mászva kémlelik a környéket. A teljesen megtisztított negyedekben azonban a BBC felvételei szerint az utcák ismét megteltek elégedett fegyveresekkel.

A lázadók szerint néhány negyedben kisebb kormánypárti csoportok nyitnak tüzet az utcákon az emberekre: a BBC stábjának konvoját a kikötő közelében, a Zöld térnél késő délelőtt 20 milliméteres légvédelmi ágyúval vették tűz alá egy autóról. Meg nem erősített jelentések szerint dél körül a kormányhű erők tankokkal indultak meg a Zöld tér felé, de a lázadók is több oszlopban vonultak oda a terület megvédésére.

A legnagyobb harc hétfőn mégsem itt, hanem Kadhafi főhadiszállásánál alakult ki, amelyet a kormányhű csapatok nehézfegyverekkel védenek. A komplexum közel van ahhoz a szállodához, amelyben a rezsim a külföldi újságírókat szállásolta el: több hírügynökség munkatársa jelentette a szállodából, hogy nem tudják elhagyni az épületet, mert a környező utcákon folyamatos fegyverropogás hallatszik, és a közvetlen közelükben kemény harcok folynak.

Felkelők Kadhafi lányának házánál

A jelentések szerint a főhadiszállásról kora reggel tankok vonultak ki, és tüzet nyitottak a felkelőkre. A környéken harcoló egyik lázadó arról számolt be, hogy ezen a területen "sokkal gyengébb" a felkelők pozíciója, mert a kormányerők nehézfegyverekkel lövik őket: az épület körül tüzérségi ágyúk hangját is lehetett hallani.

Elfogták Kadhafi fiait

Miközben Moammer Kadhafi hollétéről továbbra sem tudni semmit, a lázadók éjjel elfogták a líbiai vezér két fiát is. Mohammed Kadhafi épp az al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott telefonos interjút, és azt hajtogatta, hogy ő sosem viselt politikai tisztséget, és semmit nem követett el a líbiai nép ellen, amikor a háttérben lövések zaja hallatszott. Ekkor közölte, hogy a lövések a lakásában dördültek el, és hogy megtámadták: a telefonvonal ekkor megszakadt.

Még az éjjel elfogták Kadhafi talán legismertebb fiát, Szaif al-Iszlámot is, aki az utóbbi időben a rezsim arcaként nyilatkozott a nemzetközi sajtónak. Szaif al-Iszlámot, akit sokáig Kadhafi lehetséges örökösének és utódának tekintettek, várhatóan a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítják: a bíróság egyik szóvivője már meg is erősítette, hogy tárgyalnak a felkelőkkel a kiadásáról.

Forrás: AFP
Lázadó fegyveres Tripoliban. További képekért kattintson a fotóra!

Franco Frattini olasz külügyminiszter délelőtt közölte, hogy Kadhafi fiának elfogása fordulópontot jelent, majd hozzátette: szerinte Kadhafi előtt sincs más út, ő is a hágai bíróságon fogja végezni. A politikus szerint már nagyon sokszor felajánlották neki, hogy vonuljon száműzetésbe, de nem élt ezzel a lehetőséggel. "Mostanra lejárt a határidő, az egyetlen megmaradt út az igazságszolgáltatás" - mondta.

Nagy kérdés azonban, hogy hol tartózkodik jelenleg Moammer Kadhafi, hiszen a külföldi elemzők és a sajtónak nyilatkozó lázadók is egyetértenek abban, hogy a harcok addig tartanak majd, amíg őt el nem fogják. A hollétéről azonban csak találgatások vannak, a brit kormány és a Líbiában többször is közvetíteni próbáló Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere is azt állította, hogy nem tudják, hol van most Kadhafi. Bár Dél-Afrika hivatalosan tagadta, az al-Dzsazíra értesülései szerint a dél-afrikai kormány hétfőn is tárgyalt Kadhafi embereivel a vezető esetleges kimenekítéséről Angolába vagy Zimbabwébe.

Békefenntartók vagy önállóság?

Közben megkezdődtek a spekulációk a Kadhafi-korszak utáni Líbia jövőjéről. A NATO közölte, hogy gépei mindaddig folytatják hadműveleteiket Líbiában, amíg a kormányerők utolsó csapatai is le nem teszik a fegyvert, vagy vissza nem vonulnak a laktanyákba. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára videoüzenetében azt mondta, hogy a líbiai népnek kell végigvinnie a békés átmenetet a demokráciába, a NATO pedig "kész együtt dolgozni a líbiai néppel és az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal. "Folytatjuk a katonai egységek és kulcsfontosságú létesítmények megfigyelését, és ha bármilyen fenyegető lépést látunk, cselekedni fogunk az ENSZ-felhatalmazásunk alapján" - mondta.

Rasmussen üzenete a líbiai népnek

Az EU külügyi főképviselőjének szóvivője jelezte, hogy az EU már több forgatókönyvet is kidolgozott arra, hogyan segítse az országot a háború után. Richard Haass, a Council on Foreign Relations (CFR) nevű független amerikai elemző intézet elnöke pedig a Finacial Timesnak azt mondta, hogy valószínűleg Kadhafi bukása után is szükség lesz egy nemzetközi misszióra Líbiában, amely helyreállítja és fenntartja a rendet az országban.

"A NATO nagyszerű munkát végzett, az ő segítségük nélkül nem tudtak volna a harcosaink előrenyomulni és győzelmet aratni - mondta Londonban a felkelők átmeneti kormányának képviselője, és külön megköszönte a brit kormány támogatását. Hozzátette ugyanakkor, hogy Tripoli bevétele után Líbiának nincs szüksége a NATO-ra, egyedül szeretnék újjáépíteni az országot. Ezt hangoztatta az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője is, aki szerint "a NATO missziónak hamarosan véget kell vetni", és Kadhafi legyőzése után nem tartanak igényt külföldi segítségre. Hogy ezt mennyire gondolják komolyan, az azonban nem egyértelmű, a kínai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint ugyanis a felkelők már jelezték, hogy Kína segítségét igénybe vennék az ország újjáépítéséhez.