Jól vannak a magyar követség dolgozói Tripoliban

Vágólapra másolva!
Jól vannak a dolgozók Magyarország líbiai nagykövetségén - mondta az [origo]-nak a tripoli nagykövetség ügyvivője. A város közvetlen közelében vannak már a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló lázadók, az éjjel Tripoliban is harcok dúltak. A magyaroké az utolsó európai külképviselet a háború dúlta országban.
Vágólapra másolva!

"Jól vagyunk itt a követségen, köszönjük szépen" - válaszolta az [origo]-nak a líbiai főváros, Tripoli magyar nagykövetségén dolgozó ügyvivő. A magyar nagykövetség munkatársa hozzátette, nincs idejük a sajtókommunikációra, de az eseményekről folyamatosan tájékoztatják a Külügyminisztériumot.

A Külügyminisztérium sajtófőosztályának helyettes vezetője, Szűcs Gabriella az [origo]-nak megerősítette: a tripoli nagykövetség őket is arról tájékoztatta, hogy az ott dolgozók jól vannak, nem esett bántódásuk. A helyzet ugyan súlyosbodott, de az elmúlt néhány napban sem magyarok, sem más országok állampolgárai nem kértek segítséget a követségtől. Líbiában már csak vegyes házasságban élő magyar állampolgárok tartózkodnak, illetve élnek, de ők sem kértek segítséget - tette hozzá kérdésünkre.

A helyzet folyamatosan változik - mondta a szóvivő, aki nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a líbiai fővárosban jelenleg dúlnak-e harcok, fenyegeti-e közvetlen veszély a nagykövetség épületét. Hozzátette, ha a Külügyminisztérium indokoltnak látja, megteszi a "szükséges intézkedéseket" a követségi dolgozók védelmében, de egyelőre nincs napirenden például az épület kiürítése vagy a követség bezárása.

Vasárnapra virradó éjjel Tripolit is elérte a líbiai polgárháború, a tudósítások szerint fegyveres csoportok kezdtek harcot az eddig békés líbiai fővárosban. A városban Moammer Kadhafi líbiai vezető szerint az éjszaka visszaverték a támadókat, a felkelők szerint azonban összehangolt támadás indul a helyi fegyveresek, az ostromra készülő lázadó csapatok és a NATO segítségével. A Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmi központjának számító város körüli erősségeket sorra veszik be a felkelők. A harcokról szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja el.

A Tripoliban található magyar nagykövetség az utolsó európai külképviselet, amely még működik a háború dúlta Líbia fővárosában, és az európai országok mellett az USA külképviseletét ellátja. Amikor véget ért a magyar EU-elnökség, Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője külön kérte Magyarországot, hogy továbbra is működtesse az egyetlen Líbiában maradt képviseletet. A külképviselet munkájáról itt olvashat bővebben.