Megint kiújultak a harcok Tripoli központjában

Líbia, Tripoli, kormányellenes felkelő aknavetővel
Vágólapra másolva!
Ismét harcok robbantak ki csütörtök délután a líbiai fővárosban - jelentette több tudósító a helyszínről. A Moammer Kadhafihoz hű erők tűzharcba keveredtek a várost elfoglaló lázadókkal, miközben a NATO légi csapással próbálta megtisztítani Tripoli déli részét.
Vágólapra másolva!

Újabb kemény harcok robbantak ki Tripoli központjában, Moammer Kadhafi líbiai vezető elfoglalt főhadiszállásának környékén - jelentette a Telegraph című brit lap. Az újság szerint a Kadhafi-rezidencia környékén géppuskák ropogását lehetett hallani, miután a bukott vezérhez hű csapatok ismét harcba kezdetek a területet elfoglaló felkelőcsapatokkal.

Az újság honlapján közölt videón az látszik, hogy fegyveresek kezdenek lövöldözni az utcán, miközben mások még nyugodtan sétálnak mellettük. Hamarosan aztán egyre többen kezdenek lőni a láthatatlan célpontok felé, miközben hallatszik, hogy valahonnan viszonozzák a tüzet. Az utolsó képeken már több tucat fegyveres helyezkedik autók mögötti fedezékbe, illetve utcákon rohanva harcolnak, miközben valaki angolul annyit mond: "Ez őrület".

A lap felvételei szerint este füst szállt fel a Tripoli déli részén található Abu Szalim negyedből, ahol valószínűleg a NATO vadászgépei hajtottak végre légi csapásokat. Ezen a területen gyülekeztek a Kadhafihoz hű fegyveresek, a bombák valószínűleg ellenük irányultak.

A BBC szerint Tripoli több pontján is komoly harcok folytatódtak délután, noha a város nagy része már a felkelők kezén van. A harcok az után kezdődtek meg, hogy Kadhafi újabb hangüzenetben biztatta ellenállásra híveit (erről itt olvashat). A brit közszolgálati médium szerint az Abu Szalim negyedből, Kadhafi főhadiszállásáról és a külföldi újságíróknak otthont adó Corinthia Hotel környékéről is lövöldözést lehetett hallani.

Megkínzott és megkötözött holttestek

A lázadók a BBC szerint elkezdték felfedezni a líbiai vezető rezidenciája alatti alagútrendszereket, ahol több Kadhafi-párti harcos holttestét megtalálták. Közben a televízió tudósítójának egy tripoli kórházban 17 lázadó megkínzott holttestét mutatták meg: az orvosok szerint a férfiakat egy közeli iskolában tartották fogva, majd agyonlőtték őket, ahogy a kormányhű csapatok visszavonultak.

A BBC egy másik tudósítója Tripoli központjában meggyilkolt Kadhafi-párti fegyveresek holttestével is találkozott. A halottak közül a tudósító szerint legalább kettőnek meg volt kötve a keze, ami arra utal, hogy a lázadók kivégezték őket. A Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője szerint mindkét oldal több száz embert fogott el, ezért arra kérték őket, hogy tartsák tiszteletben a háború szabályait.