Algériában van Kadhafi felesége és három gyereke

A Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, Líbia, polgárháború, líbiiai zavargások
Vágólapra másolva!
Algériai kormányzati közlés szerint a Líbiával határos ország területére érkezett Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető felesége, lánya és két fia. Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint Kadhafi két másik fiával Líbiában van, Tripolitól száz kilométerre.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető felesége és három gyereke Algériában van - írta a USA Today amerikai lap internetes verziója, az algériai külügyminisztérium közleményét idéző Al-Arabíja tévécsatornára hivatkozva.

A közlemény szerint Kadhafi Szofia nevű feleségén kívül Aisa nevű lánya, valamint Hannibal és Mohamed nevű fia lépett algériai területre. Érkezésükről Algéria tájékoztatta az ENSZ-t és a líbiai lázadók vezetőit. Maga Kadhafi hollétéről semmit sem közöltek, az MTI szerint ugyanakkor az ANSA olasz hírügynökség líbiai diplomáciai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Tripolitól száz kilométerre délkeletre, a hozzá továbbra is hű Bani Valídban tartózkodik két fiával, Szaadival és Szaif al-Iszlámmal együtt.

A líbiai felkelők korábban már jelezték, hogy tudomásuk szerint pénteken egy péncélozott Mercedesekből álló konvoj átlépte az algériai határt, és úgy sejtik, hogy az autók a Kadhafi családot szállíthatták. Az algériai hatóságok akkor ezt "kevéssé valószínűnek" nevezték. Azt állítják, hogy a családtagok hétfő reggel érkeztek - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A Moammer Kadhafi rezsimje ellen hónapok óta harcoló líbiai felkelők a múlt hét közepén jelentették be, hogy az ország nagy része az ellenőrzésük alá került, elfoglalták a fővárost, Tripolit is. A diktátor főhadisszállásáról ismeretlen helyre menekült, de a hétvégén tárgyalást ajánlott a lázadóknak, akik ezt elutasították.

Algéria egyszer sem követelte nyilvánosan, hogy Kadhafi távozzon a hatalomból, és nemrég közölte, nem ismeri el a líbiai felkelők vezető testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) a szomszédos ország legitim képviselőjének, amíg az új vezetés el nem kötelezi magát az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat elleni harc mellett.

Líbia átmeneti kormánya agresszióként értékeli, hogy Algéria menedéket nyújt Kadhafi családtagjainak, és mihamarabb a kiadatásukat kéri - jelentette a Reuters a lázadók által felállított testületre, a Nemzeti Átmeneti Tanácsra hivatkozva. A Tanács szóvivője, Mahmúd Shamman úgy fogalmazott: "Megígértük, hogy bíróság előtt szolgáltatunk igazságot a bűnösöknek, ezért agressziónak értékeljük Algéria lépését. Mindenkit figyelmeztetünk, hogy ne nyújtson menedéket Kadhafinak és a fiainak. Bárhol megtaláljuk, és letartóztatjuk őket."