Korrupciós hullám a brazíliai minisztériumokban

Vágólapra másolva!
Egymás után mondanak le miniszterek és más magas rangú tisztségviselők Brazíliában. Több minisztériumban is nyomoznak korrupciós ügyek miatt.
Vágólapra másolva!

A brazil idegenforgalmi minisztérium 37 tisztségviselőjét, és a miniszterhelyettest is letartóztatták korrupciós vádak miatt. A rendőrség szerint Frederico Silva da Costa és munkatársai közpénzt használtak fel saját gyarapodásukra, az érintettek azonban tagadják a vádakat. Az ügy felgöngyölítésében csaknem kétszáz rendőr vett részt.

Costa már a harmadik magas rangú tisztségviselő, akinek korrupciós vádak miatt kellett távoznia a posztjáról azóta, hogy Dilma Rousseff elnököt januárban beiktatták - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Az ügyészek szerint a gyanúsítottak magas áron ítéltek meg pályázatokat olyan cégeknek, amelyek nem is tudták volna elvégezni a megbízást.

A brazíliai mezőgazdasági és közlekedési minisztériumban is nyomoznak korrupciós ügyekben. Több számítógépet lefoglaltak, a mezőgazdasági miniszternek etikai bizottság előtt kell választ adni a felvetődött vádakra. A múlt hónapban állítólagos kenőpénzek miatt mondott le a közlekedési miniszter és húsz minisztériumi tisztségviselő. Júniusban az elnök kabinetfőnökének is távoznia kellett, mert az egyik újság firtatni kezdte, hogy négy év alatt miért nőtt hússszorosára a vagyona.