Páncélvonatával járja Oroszországot az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Il, Észak-Korea, katonai parádé
Vágólapra másolva!
Közel tíz év után először ismét Oroszországba látogatott Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. A páncélozott vonattal közlekedő észak-koreai vezető pontos útja nem ismert, annyi azonban biztos, hogy a héten találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel is. A várakozások szerint egy új gázvezetékről és a nukleáris leszerelésről tárgyalnak majd.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai vezető hétőn folytatta szombaton megkezdett Oroszországi körútját - számol be a Washington Post internetes oldala. Az oroszországi látogatás azért is különös jelentőségű, mert arra 2002 óta nem volt példa.

A Kreml közlése szerint Kim Dzsong Il találkozik Dmitrij Megvegyev orosz elnökkel is. A Washington Post beszámolója szerint a találkozó két főbb témát érint majd, egyrészt az energetikai együttműködést, másrészt a nukeláris leszerelés kérdését.

Az észak-koreai vezető a beszámolók szerint Medvegyev meghívására érkezett Oroszországba, kettejük találkozójára azonban csak később kerül sor, a várakozások szerint a hét második felében. A találkozó egyik célja az lenne, hogy Oroszország visszaültesse Phenjant az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalások asztalához. Emellett egy gázvezetékről is tárgyalnak, amely Észak-Koreán át Dél-Koreába vinne orosz gázt. A csővezeték nem csupán gazdaságilag, hanem politikailag is fontos, mert így Észak-Korea ellenőrizhetné Dél-Korea energiaellátásának egy részét.

Az észak-koreai média beszámolója szerint a két ország zászlajával feldíszített állomások fogadták Kim Dzsong Ilt azokon a helyeken, ahol annak vonata megállt, katonazenekar játszotta az üdvözlőzenét, és népviseletbe öltözött orosz nők kínálták neki a tradicionális orosz ajándékot, a kenyeret és a sót.

A PortAmur regionális hírügynökség közölt egyedül fotókat a látogatásról. Ezek szerint a 69 éves vezető szokásos Mao-stílusú, keki színű öltözéket visel, az egyik képen napszemüveg is van rajta. Az észak-koreai vezető vasárnap egy vízerőművet tekintett meg a Bureja folyónál.

Az út állomásai nem ismertek, de egy dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett orosz forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hétfőn Kim Dzsong Il Skovorodinó felé tart majd. A beszámoló szerint ez a város lehet a kiindulópontja egy újonnan építendő, 1000 kilométeres olajvezetéknek, mely Kelet-Szibériát kötné össze Kínával. A BBC szerint Kim Dzsong Il Vlagyimir Putyin kormányfővel is tárgyal, és látogatását egyhetesre tervezik.

Az észak-koreai vezető először 2001-ben tett hivatalos látogatást Oroszországban Vlagyimir Putyin akkori elnök meghívására. Akkor három hetet töltött az országban, szintén páncélozott különvonatával. Egy év elteltével, 2002-ben az észak-koreai vezető újból látogatást tett Oroszországban.