Mindent fizet a burkaviselés miatt megbüntetett nőknek egy üzletember

Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint megpróbálja ellehetetleníteni a burka viselését tiltó törvényeket egy arab származású francia üzletember azzal, hogy kifizeti az emiatt Európában kiszabott büntetéseket.
Vágólapra másolva!

Egymillió eurós alapot hozott létre egy franciaországi arab üzletember, hogy kifizesse azon arab nők büntetését, akiket a burka viselése miatt bírságolnak meg - írja a France24.com francia hírportál.

A 38 éves Rachid Nekkaz elmondása szerint a világ bármelyik országában hajlandó kifizetni a büntetést, ahol tiltják az arab nőknek a burka viselését. Nekkaz szerdán száz eurót fizetett ki két nő büntetéseként Belgiumban, ahol ez volt az első büntetés a burka viselése miatt a törvény elfogadása óta.

Az ingatlanüzletben meggazdagodó Nekkaz a tárgyalóteremben kijelentette, hogy egyetért azokkal a törvényekkel, amelyek megbüntetik azokat az arab férfiakat, akik kendő és fátyol viselésére kötelezik a feleségüket, és nem engedik ki őket otthonukból. "De ugyancsak támogatom azt a törvényt, amely megengedi ezeknek a nőknek, hogy azt vegyenek föl az utcán, amit akarnak" - mondta.

Nekkaz, aki szerdán a franciaországi Roubaix-ban is kifizetett egy 75 eurós büntetést, polgári engedetlenségre szólította föl az arab nőket. "Mindenki hordjon nyugodtan burkát. Azzal, hogy kifizetem a bírságokat, megmutatom, mennyire értelmetlen ez a törvény, és mennyire nem ez jelenti a megoldást" - mondta a France24.com-nak az üzletember, aki a kezdeményezés ellenére nem áll ki egyértelműen a burkaviselés mellett. "Hogy lehet képes egy nő valóban integrálódni vagy munkát találni, ha az arcát eltakarja egy fátyol?" - mondta.

Emberi jogi és biztonsági okokra hivatkozva tiltották be a burkát

Európában Belgium volt az első, amely tavaly márciusban napirendre tűzte a burka betiltásának kérdését, ám az elhúzódó kormányalakítási folyamat következtében csak idén áprilisban szavazta meg a törvényhozás, és csak júliusban lépett életbe. Franciaországban viszont már április 11-én hatályba lépett a muzulmán öltözék közterületen való viselésének tilalma: a törvényszegőket itt 150 eurós bírság és szintén hét napig terjedő szabadságvesztés sújtja. A francia szabályozás annyiban tekinthető szigorúbbnak, hogy - a belga jogszabállyal ellentétben - nem csak az öltözéket viselő, hanem a nőt burkaviselésre kényszerítő személyt is szankcionálja, mégpedig 30 ezer eurós pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel.

Az intézkedés szükségességét elsősorban emberi jogi és biztonsági okokra vezették vissza a belga és francia döntéshozók. Az európai társadalmak az emberi jogokra hivatkozva diszkriminatívnak tartják a női testet eltakaró viseletet, amely ráadásul jelentősen megnehezíti az adott személy azonosíthatóságát.

A francia törvények szerint tilos burkát viselni többek között a köztereken, parkokban, a közintézményekben, vasútállomásokon, a polgármesteri hivatalokban, múzeumokban, üzletekben és az éttermekben. Az arc eltakarására vonatkozó tiltás ugyanakkor kiterjed a férfiakra és a nem muszlim állampolgárokra is, kivéve, ha munkavédelmi eszközről vagy például karneváli eseményről van szó.