Kiengedik a kórházból a júniusi merényletben súlyosan megsérült jemeni elnököt

Vágólapra másolva!
Két hónappal az ellene elkövetett merénylet után kiengedik a kórházból a jemeni elnököt. Ali Abdalláh Száleh egyelőre nem tér vissza Jemenbe, hanem a szaúdi kormány rijádi vendégszállásán marad.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elhagyja szaúdi kórházát a lábadozó jemeni elnök, de egyelőre nem utazik haza, hanem Rijádban marad - közölte szombaton egy jemeni kormányilletékes. Azt mondta, hogy Ali Abdalláh Száleh néhány nap múlva elhagyja a kórházat, de egyelőre a szaúdi kormány rijádi vendégszállásán marad, vagyis nem megy vissza Szanaába.

A jemeni elnök súlyosan megsebesült az ellene június 3-án végrehajtott merényletben, és azóta Rijádban ápolják. A merényletben megsebesült Mohamed Mudzsavar miniszterelnök is. A névtelenül nyilatkozó jemeni kormányilletékes szerint ő már szombaton elhagyta a szaúdi kórházat, és a kormány vendégszállására ment.

Száleh betegágyán váltig állította, hogy hazatér, és tárgyalásokat szorgalmazott a kormány és féléve tüntető rendszerbírálók között. Politikai ellenfelei azonban minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák a 33 éve hatalmon lévő elnök hazatérését. Befolyásos és nagy erővel rendelkező törzsek a minap szövetséget hoztak létre az elnök távozását fél év követelő ellenzékiek védelmére.

Az új szövetség eltökélt, hogy "győzelemre viszi a fiatalok békés népi lázadását, melynek célja az Ali Abdalláh Száleh és családtagjai vezette korrupt rendszer megdöntése" - áll a szövetség alapítóokmányában.