Elérte az Irene hurrikán Észak-Karolinát

Vágólapra másolva!
Mintegy 140 kilométer/óra sebességű széllökések kíséretében elérte szombaton az észak-karolinai Cape Lookoutot a némileg legyengült, de így is igen veszélyes Irene hurrikán. Máris százezrek maradtak áram nélkül. Az Egyesült Államok hatóságai több mint kétmillió embert szólítottak fel a keleti parton arra, hogy hagyják el otthonukat.
Vágólapra másolva!

Elérte az Irene hurrikán Észak-Karolina partjait helyi idő szerint szombat reggel. Bár az Irene ereje gyengült, még így is 142 km/h sebességgel haladva veri fel a homokot és a vizet minden irányban - számol be a CNN. A heves esőzések áradásokat okoztak, egy helyről pedig tornádót jelentettek. A vihar jelenleg észak-északkeleti irányba halad a keleti part mentén, emiatt egészen New York államig hurrikánriadó van érvényben.

Észak-Karolinában eddig két halálos áldozata van a hurrikánnak: egy emberre fa dőlt, miközben az állatait látta el szombaton, míg egy másik férfi péntek este szívrohamot kapott, miközben a háza ablakait próbálta bedeszkázni.

A hurrikán miatt eddig mintegy 650 ezren maradtak áram nélkül Észak-Karolinában és Virginiában, 12 ezer előfizetővel pedig megszakadt a vonalas telefon-összeköttetés. New York áramszolgáltató vállalata, a Conedison szombaton közölte, hogy a hurrikán következtében Manhattan ellátása akár két-három napra is megszakadhat. A várost várhatóan vasárnap éri el a hurrikán.

Barack Obama amerikai elnök az Irene miatt megszakította szabadságát, szombaton felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) központját, ahol tájékoztatták a hurrikán elleni védekezéssel kapcsolatban hozott intézkedésekről. "Hosszú 72 óra elé nézünk és nyilvánvaló, hogy sok család fog kárt szenvedni" - mondta az elnök, aki szerit a legnagyobb gondot az áradások és az áramkimaradás fogja okozni.

Forrás: AFP/Paul J. Richards
Forrás: AFP/Paul J. Richards

Obama a katasztrófa-elhárítási központban

A hurrikán miatt több mint kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok az Egyesült Államok keleti partján, hogy a hurrikán közeledte miatt átmenetileg hagyja el otthonát, és menjen biztonságosabb helyre - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A CNN szerint a haditengerészet a nyílt tengerre küldte a hajóit a Virginia államban található kikötőkből, hogy elkerüljék a vihart.

New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 250 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés. Bár az Országos Hurrikánközpont az Irene-t visszaminősítette kettes kategóriából egyesbe, még így is 150 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani.

Elérte a hurrikán Amerikát:

Elrendelték a New York-i földalatti - Amerika legnagyobb metróhálózata - bezárását is. Természeti katasztrófa veszélye miatt még sosem kellett ilyen intézkedéshez folyamodni a New York-i metró történetében. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára húsz éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban. Szombaton magyar idő szerint este hat órától lezárják mind az öt New York-i és New York környéki repülőteret.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A közeledő hurrikán miatt leállt a metró

A figyelmeztetés péntektől érvényes végig a keleti parton; Észak-Karolinától egészen az északon, a kanadai határnál fekvő Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpát, generátort.

Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját. Amerikai légitársaságok összesen legalább 6100 járatot töröltek hétfőig, ez több százezer utast érint. A hurrikánnal érkező viharos szél és heves eső elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülőteret is. Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidíti vakációját, és visszatér Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvő Martha's Vineyard szigetről. Jóval azelőtt, hogy a hurrikán elérte volna Észak-Karolinát, az állam part menti részén máris elárasztotta a víz néhány település utcáit, és a viharos szél megrongálta a vezetékeket, emiatt 45 ezer ember - többek között egy kórház is - áram nélkül maradt.

Nézze meg, hogyan készülnek a hurrikánra a keleti parton:

Az Irene hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben. Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.