Irán elítélte a londoni "rendőri erőszakot"

Vágólapra másolva!
Emberi jogi szakértőket küldene Irán Nagy-Britanniába a "rendőri túlkapások" kivizsgálására. Irán felszólította a brit kormányt, hogy teljesítse a tüntetők követeléseit, és párbeszéddel vessen véget a zavargásoknak.
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminiszter szóvivője szerint a párbeszéd csillapíthatná az indulatokat Londonban. Ramin Mehmanparaszt felszólította Nagy-Britanniát, hogy tegyen eleget a tüntetők követeléseinek. A Guardian című brit lap szerint Irán felszólította a brit kormányt arra is, hogy vessen véget a rendőrök erőszakos fellépésének, és arra kérte az emberi jogi szervezeteket, hogy vizsgálják ki Mark Duggan halálának körülményeit. London több kerületében és más városokban az után törtek ki zavargások, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtte a 29 éves férfit.

A Guardian azt írja, Irán a mostani zavargásokat használja ki, hogy viszonozza az országot érő brit bírálatokat az utóbbi évek emberi jogi visszaéléseiért. Irán kész több szakértőt is küldeni Nagy-Britanniába az ottani "emberi jogi visszaélések" kivizsgálására. Az egyik iráni képviselő szerint Nagy-Britanniának mindenképpen lehetővé kell tennie az iráni szakértők látogatását. Az iráni média híradásai szerint az elmúlt napok nagy-britanniai zavargásai a megélhetési nehézségek és a szegények ellen irányuló rendőri túlkapások miatt törtek ki. Az iráni képviselők ennek megfelelően elítélték a rendőri erőszakot.

Az iráni ellenzék és néhány ellenzéki lap elhatárolódott a londoni zavargásokra adott hivatalos iráni választól - írja a Guardian.