Háromnapos buszos kampányútra indul Obama

Vágólapra másolva!
Háromnapos, három államot érintő, autóbuszos kampánykörútra indul hétfőn Barack Obama amerikai elnök, hogy az amerikai Középnyugat kisvárosaiban elmondandó beszédeiben elhatárolódjon kiélezett kongresszusi pártküzdelmektől.
Vágólapra másolva!

Minnesota, Iowa és Illinois államot keresi fel hétfőn induló, háromnapos kampánykörútja során Barack Obama amerikai elnök. A demokrata politikus 2008-ban mindhárom helyen győzni tudott ugyan, de a tavaly novemberi, félidős választásokon a republikánusok jelentős sikereket tudtak felmutatni.

A fehér házi tanácsadók javaslatai nyomán az elnök nem az Air Force One különgéppel, hanem az országúton utazva keresi fel választóit. Barack Obama népszerűsége a hivatalba lépése utáni mélypontra zuhant, és a múlt héten közölt egyetlen közvélemény-kutatás szerint sem érte el az 50 százalékot.

A Fehér Ház szerint nem várható, hogy Obama, aki pénteken amerikai nagyvállalatok vezetőivel tanácskozott, a körút során új gazdasági intézkedéseket jelentene be. A három államban a munkanélküliség szintje nem haladja meg az országos szintet és az elnök támogatottsága is magas.

Szakértők szerint mostani látogatásával az elnök szeretné bebiztosítani pozícióit, valamint azt, hogy a 2012-es kampány hevében több ideje jusson az olyan, a két párt között ingadozó államokkal foglalkozni, mint Wisconsin és Ohio.

A buszos kampányolás után Obama a tervek szerint csütörtökön megkezdi nyári szabadságát, amelyet a massachusettsi Martha's Vineyard szigeten fog eltölteni. Bírálói szerint az elnöknek nem lenne szabad nyaralnia az amerikai gazdaság nehézségei közepette.

Szabadsága után Obama várhatóan Martin Luther King washingtoni emlékművének augusztus 28-i avatásán jelenik meg először a nyilvánosság előtt.