Felszámolták a norvég tömeggyilkosság áldozatainak állított emlékhelyet Oslóban

Vágólapra másolva!
Elszállították a virágokat és a mécseseket a norvég tömeggyilkosság áldozatainak állított oslói emlékhelyről. Az oslói katedrális előtti téren elhelyezett emlékkártyák a norvég nemzeti archívumba kerülnek.
Vágólapra másolva!

Az oslói hatóságok felszámolták a város katedrálisa előtt lévő, a norvég tömeggyilkosság áldozatainak állított emlékhelyet - írja a BBC brit közszolgálati médium. Az ötvenszer harminc méteres területen felhalmozott virágokat komposztálják, a gyertyákat újrahasznosítják, az emlékkártyákat és más üzeneteket pedig archiválják. Az oslói önkormányzat szerint az emlékhelyen hagyott kártyák a nemzeti archívumba kerülnek, hogy fennmaradjon az utókor számára, mit éreztek az emberek a támadások után.

Július 22-én Anders Behring Breivik bombája nyolc embert ölt meg Oslo belvárosában, Breivik a robbantás után 69 embert lőtt le a Munkáspárt ifjúsági táborában Utöya szigetén. Breivik elismerte a támadást, de elmondása szerint büntetőjogi értelemben nem tartja magát felelősnek. A 32 éves férfi állítása szerint a muszlimok európai térnyerésének negatív hatására kívánt rámutatni.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg "hivatalos gyanúsított", ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelenti. A rendőrség egyelőre csak terrorizmus miatt javasol vádemelést a férfi ellen, amiért 21 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, de a sajtó szerint az ügyészség vádat emelhet emberiség elleni bűntett címén is, ami 30 évig terjedő börtönnel sújtható. Novemberig két pszichiáter vizsgálja az elmeállapotát, nekik kell eldöntetni, hogy Breivik bíróság elé állítható-e.

Mindent a norvég tömeggyilkosságról egy helyen itt, az [origo] tematikus aloldalán talál meg.