Fegyveres rablással is megvádolták Elefántcsontpart bukott elnökét

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség Laurent Gbagbo bukott elefántcsontparti elnök ellen, aki tavaly novemberben választási vereségére fittyet hányva majdnem polgárháborúba rántotta országát. A politikust mégsem az országban folyó vérengzés miatt vádolták meg, hanem gazdasági bűncselekményekért. A tavaszi erőszakhullámért Gbagbónak várhatóan nemzetközi bíróságon kell majd felelnie.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek csütörtökön a megbuktatott elefántcsontparti elnök, Laurent Gbagbo ellen, akit feleségével április óta tartanak fogva az ország új vezetéséhez hű hatóságok. Gbagbo tavaly novemberben csalásra hivatkozva nem ismerte el választási vereségét, a választást követő fegyveres konfliktusban azonban alulmaradt az ellenzéki vezető, Alassane Ouattara harcosaival szemben.

A bukott elnököt az elefántcsontparti ügyészség "gazdasági bűncselekményekkel" vádolta meg - írja a BBC, amely szerint a vádak között fosztogatás, fegyveres rablás és sikkasztás is szerepel. A vádak a BBC szerint a választások utáni erőszakhoz kapcsolódnak, amikor Gbagbo állami pénzeket felhasználva, a hadseregre támaszkodva próbált mindenáron hatalomban maradni.

A tény, hogy a helyi ügyészség csupán gazdasági bűncselekményekkel vádolta meg a volt elnököt, arra utal, hogy a választás utáni erőszakért Gbagbót nemzetközi bíróság elé akarják állítani - írja a BBC elefántcsontparti tudósítója. A helyi bíróság jelenleg is egy beadványon dolgozik, amely a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) kérné fel a volt elnök feletti ítélkezésre. Elefántcsontparton az elmúlt hónapokban a volt elnök és felesége kivételével szinte minden korábbi vezető, az előző elnökhöz hű tábornok és tisztviselő ellen vádat emeltek már.

Az elefántcsontparti konfliktus hátteréről itt olvashat, a Gbagbo elnök bukásáról szóló korábbi cikkeinket pedig itt találja.