Energetikai csúcsvezetőket rúgtak ki Japánban a fukusimai válság miatt

Vágólapra másolva!
A japán ipari miniszter meneszti az energiaszektor három magas rangú tisztviselőjét öt hónappal azt követően, hogy világviszonylatban az elmúlt 25 év legsúlyosabb atomkatasztrófája történt Japánban.
Vágólapra másolva!

Kaeida Banri kereskedelmi és ipari miniszter megerősítette azokat a sajtóhíreket, hogy leváltják helyettesét, valamint az energia és természetes erőforrások hivatalának vezérigazgatóját, továbbá a nukleáris biztonsági hivatal vezetőjét. Korábban a sajtó a miniszter távozását sem tartotta kizártnak, mert az utóbbi hónapokban megromlott a viszonya a miniszterelnökkel. Maga a miniszter is azt mondta, hogy a felelősségvállalás jegyében lemond, de hogy mikor, arról nem nyilatkozott.

Az elbocsátásokat több botrány is megelőzte, például az, amikor kiderült, hogy az erőművek biztonságáért felelős kormányzati hivatalnokok hogyan próbálták megtéveszteni a közvéleményt, és olyan e-maileket küldözgettek nyilvános fórumokra, melyekben az atomenergia előnyeiről volt szó - számol be az esetről a brit Independent napilap internetes oldala. A március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműből még most is szivárognak radioaktív anyagok - emlékeztet írásában a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Közben Kan Naoto miniszterelnök népszerűségi mutatója is egyre süllyed, legutóbb úgy tudott túlélni egy bizalmatlansági szavazást, hogy meglebegette: a földregést követő újjáépítés után lemond. Egy áprilisi közvélemény-kutatás szerint a japán társadalom kétharmada nem volt megelégedve azzal, ahogy a kormány kezelte a földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű problémáit. A kutatás szerint a japánok 70 százaléka új miniszterelnököt szeretne.

A kormányfő (éppen azon a napon, amikor atomenergia-ellenes tüntetést tartottak Fukusimában), egy tanácskozáson kijelentette, hogy olyan társadalmat szeretne, amely egyáltalán nem használ atomenergiát. "A megújuló energiaforrások ipari forradalmat fognak hozni Japánban" - mondta azt hangsúlyozva, hogy "az ország teljes energiaigényét is ki lehet majd elégíteni a megújuló forrásokból.