Elzárták a külvilágtól az ostromlott Hama városát a szíriai kormányerők

Vágólapra másolva!
A szíriai állami televízió szerint fegyveres felkelést vert le a hadsereg Hama városában. Emberi jogi csoportok viszont azt állítják, hogy a település ostromában több mint száz civil meghalt. A ramadán első péntekjén is tüntetők tízezrei mentek az utcára.
Vágólapra másolva!

Új felvételeket mutatott be a szíriai állami televízió az ostrom alatt álló Hama városából. A híradás szerint a szíriai csapatok fegyveres felkelést vertek le, a város lakosai és emberi jogi csoportok viszont azt állítják, hogy a hadsereg bombázásában több mint száz civil vesztette életét - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Hillary Clinton külügyminiszter azzal vádolta a szíriai biztonsági erőket, hogy több mint kétezer embert öltek meg a kormányellenes tüntetések márciusi kirobbanása óta.

Tüntetők tízezrei mentek az utcára a muzulmán böjti hónap, a ramadán első péntekjén is Szíria több városában, hogy követeljék Bassár el-Aszad elnök távozását, és szolidaritásukról biztosítsák a hat napja ostromgyűrűbe zárt Hama lakosait. A nagy hőség ellenére tüntetést szerveztek pénteken Damaszkuszban, a dél-szíriai Daraa és Deir-ez-Zór tartományokban, az északi Kamisliben és az ország középső részén fekvő Homszban.

A lázadás tűzfészkének számító Hama továbbra is el van zárva a külvilágtól, a hadsereg megszakította a távközlési összeköttetést a várossal. Szemtanúk szerint mesterlövészek és tankok nyitottak tüzet a járókelőkre, a városban gyógyszer- és élelmiszerhiány van.

Bassár el-Aszad elnök azt állítja, hogy meg nem nevezett külföldi hatalmak által támogatott fegyveres bűnbandák felelősek az erőszakért. Az amerikai külügyminiszter a héten ismét megerősítette, hogy Aszad elveszítette a legitimációját, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig nyilatkozatban ítélte el a szíriai erők fellépését. A Szíria szövetségesének számító Oroszország is bírálta Aszadot, és reformokat, illetve megbékélést sürgetett az ellenzékkel.