Letartóztatták Julia Timosenko korábbi ukrán kormányfőt

Vágólapra másolva!
Az ukrán bíróság pénteken elrendelte a hivatali visszaéléssel vádolt korábbi kormányfő, Julia Timosenko letartóztatását. A meghallgatáson a politikus visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, többször megsértette őt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. Timosenkót kivezették a tárgyalóteremből, majd megbilincselték.
Vágólapra másolva!

Elrendelte az ukrajnai bíróság a korábbi ukrán miniszterelnök, Julia Timosenko letartóztatását - írja a BBC brit csatorna online oldala. Az ügyészség kérte az eddig lakhelyelhagyási tilalom alá helyezett politikussal szembeni szigorúbb intézkedést. Az ügyészség azért kérte a politikus előzetes őrizetbe vételét, mert Timosenko sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat az ellene zajló perben. Timosenko azzal gyanúsítja a bíróságot, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, hogy megakadályozzák az indulását a választásokon.

A politikust azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívül előnytelenek voltak Kijev számára.

A pénteki tárgyalásra tanúként idézték be Mikola Azarov jelenlegi miniszterelnököt. Timosenko tolmácsot követelt, hogy lefordítsa az oroszul tanúskodó Azarov szavait. "Nem értek oroszul. Hozzanak egy tolmácsot, hogy lefordítsa, mit mond az ukrán miniszterelnök, aki nem tud ukránul" - jegyezte meg Timosenko. A bíróság elnöke válaszul, a vonatkozó törvényekre hivatkozva azt mondta, hogy a tanúnak joga van azon a nyelven megszólalni, amelyen akar.

Meghallgatásán Timosenko visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, többször megsértette őt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. A közönség soraiban helyet foglaló támogatói a zajongásukkal szakították félbe a tárgyalást. A bíró utasítására Timosenkót megbilincselték miután kivezették a tárgyalóteremből.

Timosenko 2004-ben a Nyugat-barát Viktor Juscsenkót Janukoviccsal szemben az elnöki székbe segítő "narancsszínű forradalom" vezéralakja volt, majd a kormányfői székbe került. A gazdasági nehézségek, a lassú reformok és a "narancsszínű táboron" belüli állandó torzsalkodás miatt azonban a 2010-es elnökválasztáson alulmaradt az oroszbarát Viktor Janukoviccsal szemben.