Először van női miniszterelnöke Thaiföldnek

Vágólapra másolva!
Megválasztotta a thaiföldi parlament az ország első női miniszterelnökét. Jinglak Sinavatra a 2006-ban katonai puccsal megbuktatott Thakszin Sinavatra testvére. Politikai tapasztalattal egyelőre nem rendelkezik, a legfontosabb céljának az egymással szemben álló csoportok megbékélését jelölte meg.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi parlament megválasztotta kormányfőnek Jinglak Sinavatrát, a július 3-ai választásokon abszolút többséget szerző ellenzéki Pheu Thai párt jelöltjét, egyúttal az ország első női miniszterelnökét. A törvényhozás 500 tagja közül 296 szavazott a 44 éves üzletasszonyra, három ellene, és 197 tartózkodott. A hatpárti koalíciónak 300 képviselője van, ezen belül a Pheu Thainak 265. A parlament döntése még Bhumibol Aduljadedzs király hivatalos megerősítésére vár, amely néhány napon belül várható.

Jinglak Sinavatra a 2006-ban katonai puccsal megbuktatott Thakszin Sinavatra testvére, pártjának és koalíciós partnereinek most hatvanszázalékos többsége van a parlament alsóházában. A BBC brit közszolgálati médium bangkoki tudósítója szerint kemény feladat vár az új miniszterelnökre, akinek be kell bizonyítnia, hogy ki tud lépni Thakszin Sinavatra árnyékából. A volt miniszterelnök jelenleg Dubajban él, de hatalmas befolyása van még mindig a Pheu Thai pártra, amely azonban azt állítja, hogy csupán tanácsokat kap tőle.

Jinglak Sinavatra, akinek egyelőre nincs politikai tapasztalata, a megbékélést jelölte meg legsürgetőbb feladatának. Az ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a száműzetésbe vonult Thakszin szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. Jinglak Sinavatra miniszterelnökként akár a kegyelmet is kieszközölheti milliárdos bátyjának, aki a hűtlen kezelés miatt rá váró börtön elől menekült Dubajba.