Lefújták csütörtökre tervezett sztrájkjukat a német repülésirányítók

Vágólapra másolva!
Az utasokra való tekintettel lefújta a csütörtök reggel hat órára tervezett sztrájkját a német repülésirányítók szakszervezete, amely 6,5 százalékos béremelést követelt a dolgozóknak, és sürgette továbbá a túlórák csökkentését. A munkabeszüntetés szakértők szerint káoszt okozott volna az európai légi közlekedésben, mert legalább 2500 gép maradt volna a földön csak a német reptereken.
Vágólapra másolva!

Fellélegezhetnek a németországi, illetve a Németországba tartó légi utasok: elmarad ugyanis a német repülésirányítók csütörtökre tervezett sztrájkja. A szakszervezet szerdán késő este jelentette be, hogy a csütörtök reggel 6 órától tervezett munkabeszüntetést az utasokra való tekintettel egyelőre lefújta.

Előzőleg a hesseni munkajogi bíróság a munkabeszüntetést törvénytelennek nyilvánította, a szakszervezet azonban fellebbezést nyújtott be. A repülésirányítók szakszervezete a másodfokon éjfél előtt várható döntést nem várta meg, és bejelentette, hogy - egyelőre legalábbis - eláll a tervezett sztrájktól.

A munkabeszüntetés a németországi repülőtereken hatalmas káosszal fenyegetett, ugyanakkor jelentős mértékben befolyásolta volna a nemzetközi légi közlekedést is. Szakértők előzetesen arra számítottak, hogy egyedül a németországi repülőtereken legkevesebb 2500 gép marad a földön.

A repülésirányítók szakszervezete az alkalmazottak számára 6,5 százalékos béremelést követelt, sürgette továbbá a túlórák csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását.

A munkaadók a követeléseket elutasították, és szerda délután a hesseni munkajogi bírósághoz fordultak. A bíróság az esti órákban a tervezett munkabeszüntetést törvénytelennek nyilvánította, ami ellen a szakszervezet fellebbezést nyújtott be. Még a másodfokú ítélet nyilvánosságra hozatala előtt közölte azonban, hogy a tervezett munkabeszüntetést csütörtökön mégsem tartja meg.

A szakszervezet a további szándékáról egyelőre nem nyilatkozott. Az érvényben lévő munkajogi szabályok szerint sztrájk elméletileg legkorábban péntekre várható.