Több mint kétezren haltak meg a szíriai tüntetők elleni támadásokban

Vágólapra másolva!
Szíriában elérte a 2200-at a demokráciát követelő tüntetések elnyomása során megölt emberek száma - jelentette be hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa.
Vágólapra másolva!

Az emberi jogok megsértése változatlanul folyik Szíriában" - hangsúlyozta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendkívüli ülésszakát megnyitva Genfben a szervezet emberi jogi főbiztosa.

Navi Pillay az ENSZ legfrisebb adatait ismertve közölte, hogy a vérbe fojtott demokráciát követelő tüntetéseken már több mint 2200an vesztették életüket az arab országban.

A biztonsági erők túlzott erőszakot alkalmaznak, nehézfegyvereket vetnek be - mondta a főbiztos.

A rendkívüli ülésszak kezdeményezőinek - amelyek között arab országok is vannak - célja, hogy fokozzák a nyomást a damaszkuszi rendszerre, és fényt derítsenek a rendszer erőinek atrocitásaira, leleplezve az emberiesség elleni bűncselekményeiket.

A 47 tagállamot képviselő tanács előreláthatólag kedden hoz határozatot, amelyben felszólítja a szíriai hatóságokat az erőszak beszüntetésére, valamint független vizsgálóbizottság beengedésére az események helyszínére. A szíriai ENSZ-nagykövet ennek elébe vágva kijelentette, hogy országa kész fogadni egy küldöttséget valamikor "a közeljövőben", azután, hogy a szíriai fél elvégezte a saját vizsgálatát.

Bassár el-Aszad szíriai elnök hétfőn a szíriai állami tévének adott nyilatkozatában kifejtette: országának rendszerét nem fenyegeti az összeomlás, annak ellenére sem, hogy hónapok óta tartanak Szíriában a kormányellenes tüntetések. Az elnök reformokat és jövőre parlamenti választásokat ígért.