Ejtették a Strauss-Kahn ellen szexuális erőszak miatt emelt vádat

Ejtették a Strauss-Kahn ellen szexuális erőszak miatt emelt vádat, IMF vezér
Vágólapra másolva!
Az ügyészség megítélése szerint kétségek vetődtek fel a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját szexuális zaklatással vádoló szobalány szavahihetőségével kapcsolatban - írta a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy New York-i bíróság ejtette a Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen szexuális erőszak miatt emelt vádpontokat. A döntésre számítani lehetett, ezt a döntést kérte az ügyész is. Utóbbi arra hivatkozott, hogy az IMF volt vezetőjét szexuális zaklatással megvádoló szobalány állításainak hitelessége megkérdőjelezhető.

Az IMF vezérigazgatói posztjáról a botrány miatt lemondó, most 62 éves Strauss-Kahnt májusban tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy szexuálisan bántalmazta egy New York-i hotel 32 éves, afrikai származású szobalányát. A vád azonban - amely a nő, Nafissatou Diallo állításain alapult - lényegében már az elmúlt hetekben összeomlott.

Az állítólagos sértett ügyvédje amúgy már korábban is azt mondta: a bíróság nem engedi érvényre jutni az igazságot, ha enged az ügyészség kérésének. "Manhattan kerületi ügyésze, Cyrus Vance megtagadja a jogot egy megerőszakolt nőtől, hogy kiderülhessen az igazság. Ezzel nemcsak az ártatlan áldozatnak fordít hátat, de a törvényszéki, orvosi és egyéb természetű bizonyítékoknak is" - közölte.

Strauss-Kahn ügyvédei megjegyezték, hogy kezdettől biztosak voltak a Valutaalap vezetőjének ártatlanságában.

Forrás: AFP/Todd Heisler
Strauss-Kahn (jobbra) és ügyvédje a bíróságon

A francia politikus most szabadon visszatérhet Franciaországba, noha Diallo polgári pert is indított ellene. Sőt nemcsak az országba térhet vissza, hanem akár a jövő évi elnökválasztáson is indulhat, ahogy azt korábbi elnökjelöltjükről a francia szocialisták hétfőn kinyilvánították.

A párizsi hatóságok a BBC írása szerint még mérlegelik a lépéseket Strauss-Kahn ellen, miután egy francia újságírónő, Tristane Banon azt állította, hogy a politikus megpróbálta megerőszakolni őt egy 2003-as interjú alkalmával.