Der Spiegel: Nem mindig felismerhetők Orbán szándékai

Orbán Viktor szavaz
Vágólapra másolva!
Terjedelmes elemzést közölt a magyar belpolitikáról hétfőn megjelent friss számában a Spiegel. A német magazin részletesen beszámolt az utóbbi 15 hónapban hozott kormányzati intézkedésekről, a szerző pedig arra kereste a választ, hogy Orbán Viktor irányításával merre tart Magyarország.
Vágólapra másolva!

A német hírmagazinban megjelent, Gulyás-szigetcsoport (Archipel Gulasch) című írásának bevezetőjében Walter Mayr utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hívei szigorú vezetői stílusról, bírálói ezzel szemben "fenyegető uniformizálásról, a zsidók elleni uszításról és munkatáborokról" beszélnek. Az Európai Unió pedig kommentálás nélkül veszi tudomásul, hogy az egyik tagország kiszámíthatatlanná válik - írta szerző.

Mayr részletesen beszámolt az utóbbi 15 hónapban hozott kormányzati intézkedésekről, a különböző törvényekről, valamint a végrehajtott személyi változtatásokról, hangoztatva, hogy Orbán koncepciója Magyarország erkölcsi megújulását és gazdasági szanálását célozza. "Akinek nincs munkája, annak munkát kell kapnia, aki már dolgozik, annak a jövőben többet kell dolgoznia anélkül, hogy ezért több pénzt kapna. Aki jelenleg a politikai hatalom birtokosa, annak a hatalmat az ország stabilitása érdekében a lehető leghosszabb ideig meg kell tartania. Aki pedig korábban volt hatalmon, de azt nem a nép javára használta, annak ezért meg kell fizetnie" - fogalmazott elemzésében a szerző, utalva arra, hogy az elmúlt évtized három, egyaránt a "szociáldemokraták" által kinevezett miniszterelnökét, Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont bírósági eljárás fenyegeti.

Nyílt tiltakozást már csak azért sem lehet tapasztalni emiatt, mert a választók nagy része úgy véli, hogy a baloldalhoz tartozó politikusok hazudtak nekik és kifosztották őket - írja a szerző, és a szocialista párt nehéz örökségéhez sorolja Gyurcsány Ferenc 2006 őszén nyilvánosságra került őszödi beszédét, valamint az uniós- és IMF-hitellel megakadályozott államcsődöt is. A lap megemlíti, hogy felvetődött a volt vezetők felelősségre vonása az államadósság növelése miatt. A szerző szerint Orbán és társai fáradhatatlanul harcolnak az elszámoltatási frontokon, és az úgynevezett fülkeforradalom felhatalmazására hivatkoznak az állam radikális átépítésénél.

Nem mindig felismerhető azonnal, hogy mi az értelme mindannak, amit Orbán Viktor és fideszes barátai elrendelnek, de az világosan látható, hogy sürgős dolguk van - írja a szerző. A "fülkeforradalom" óta sok minden történt az Orbán által irányított "Gulyás-szigetcsoporton": nemcsak a politikai, hanem az igazságügy és a kulturális élet irányítását is a Fideszhez hű emberek vették át, ráadásul hosszú távra szóló mandátummal. Az új felállásban olyanok kaphattak munkát, mint Papp Dániel, akit 32 évesen az MTVA főszerkesztői posztjáig katapultáltak, és aki négyszáz szerkesztőt irányíthat - igaz, negyedüket már elbocsátotta. Az írás szerint a legjobb és a különösen kritikus újságírókat sújtották az elbocsátások, Papp Dániel szerint viszont "a legjobbak maradtak."

A szerző Gyöngyöspatával kapcsolatban beszámolt a roma munkanélküliség csökkentését célzó intézkedésekről, megszólaltatva Papp Károlyt, a belügyminisztérium államtitkárát. Felidézte a magyar EU-elnökség külföldi visszhangját, és beszámolt az új egyházügyi törvényről, illetve a törvény elleni tiltakozásról.

A szerző felidézi, hogy a féléves soros uniós elnökség idején Orbán Viktort rengeteget támadták a médiatörvény miatt, de egyébként zavartalanul jelenthette ki, hogy Magyarországnak sem Bécs, sem Moszkva, és most Brüsszel sem diktálhat. A szerző megemlíti, hogy miközben az uniós vezetők José Manuel Barrosótól Nicolas Sarkozyn át Angela Merkelig inkább dicsérték, mint szidták a magyar kormányfőt, addig a tengeren túlról több bírálat is érkezet például Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől vagy Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkártól, valamint az Egyesült Államok budapesti nagykövetétől is, aki nyílt levélben fejtette ki az álláspontját.

Milyen irányba indul Magyarország ezzel a vezetéssel? - kérdezi a szerző. Választ Kéri László politológustól, illetve Heller Ágnes filozófustól kért. "Nem gondolom, hogy Magyarország úton van a diktatúra felé, bár ez talán tetszene Orbánnak" - mondta a politológus, aki szerint a mostani berendezkedés inkább egy "operettdiktatúrára" hasonlít. Heller Ágnes szerint "felelősség nélküli klikk" irányítja az országot, Orbán pedig a legteljesebb mértékben biztos a saját igazában, ami "tipikus ismertetőjegye a diktatúráknak".